toppbild

Johannes Gustavsson

Johannes Gustavsson var Wermland Operas chefsdirigent mellan 2015-2021.

Johannes Gustavsson är uppvuxen i Arvika och inledde sin musikaliska bana som violaspelare. Han tog sitt dirigentdiplom på Norges musikkhøgskole efter studier för Lars Anders Tomter, Ole Kristian Ruud och Olav Anton Thommessen. Därefter kompletterade han med studier för Simon Streatfeild och Jorma Panula.

Nu är han en av Sveriges ledande dirigenter. Han förfogar över ett brett register och dirigerar både symfonisk repertoar och operarepertoar tillsammans med flera av de ledande skandinaviska orkestrarna och operahusen. Han dirigerar regelbundet orkestrar över hela Sverige, Norge och Finland. Som ivrare för nutida musik har Johannes dirigerat över 30 urpremiärer av nyskrivna nordiska orkesterverk.

Johannes Gustavsson var chefsdirigent för Wermland Operas orkester mellan 2015-2021. Han är konstnärlig ledare för Norska Ungdomssymfonikerne och har tidigare också varit chefsdirigent för Oulu Symfoniorkester i Uleåborg, Västerås Sinfoniettas förste gästdirigent, konstnärlig rådgivare för Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall samt en av Österbottens kammarorkesters huvuddirigenter.

Johannes Gustavsson har mottagit flera utnämningar och priser. Han var den förste mottagaren av både Svenska dirigentpriset och Herbert Blomstedts Stipendium. Han har även vunnit priser i Soltitävlingen samt Frankfurt- och Toscaninitävlingarna i Parma och Taormina i Italien.