Barn & ungdom

Här hittar du som är lärare, förälder eller barn- och ungdomsledare information om vad Wermland Opera erbjuder. Vårt utbud för barn och unga varierar mellan konsert, opera eller musikal.

Våra föreställningar ges antingen i de ungas närmiljö (såsom klassrum, skolaula, kyrka etc) eller på någon av Wermland Operas scener. 

I den mån skolmaterial finns, går det att ladda ner här, eller beställa via producenten.


Ett studiebesök på Wermland Opera

På upptäcktsfärd i operans värld

Under en föreställning möter publiken musikalartister, operasolister, dirigenter och orkestern. Bakom kulisserna jobbar alla de som inte syns men som gör scenmagin möjlig. Det är tekniker, inspicienter, maskörer, målare, skräddare, scenmästare, snickare, smeder, påklädare, rekvisitörer och repetitörer. Det är många kompetenser och komponenter som behövs för att skapa scenkonst. Därför är Wermland Opera en ovanlig arbetsplats i Karlstad. Här samsas vitt skilda yrken – närmare bestämt 30 olika yrkesroller.

Ett studiebesök på Wermland Opera ger eleverna en unik inblick i vad som händer bakom kulisserna - innan, under och efter en föreställning.
Eleverna får dessutom känna historiens vingslag när vi tillsammans upptäcker Karlstads Teater från 1893 som klassas som ett byggnadsminne. Vi vandrar mellan våningar, vrår och vindlande trappor. På vägen upplever vi salongen, änglar, ett gammalt porträtt, spännande scenteknik, orkesterdiket, loger och kanske ett och annat operaspöke.

MEDVERKANDE: Mattias Pettersson
MÅLGRUPP: Årskurs 5-6
MAX ELEVER PER BESÖK: 30 st
STUDIEBESÖKETS LÄNGD: ca 45-60 minuter
PLATS: Wermland Operas Stora scen
DATUM: Enligt överenskommelse
PRIS: 20 kr/elev
Sigrid och Draken

Du kan göra nästan vad som helst bara du vågar försöka – men väck ALDRIG en drake som sover!
Det och andra viktiga lärdomar får barnen med sig i föreställningen.

Vi möter Sigrid och draken, men även Sigrids farfar, hästen Grane, fåglar som sjunger och smeden som smider svärdet som ska bekämpa draken. 

Den odödliga berättelsen som ursprungligen handlar om Sigurd Fafnesbane har berättats i över 1000 år och lever än idag kvar med oförminskad kraft i böcker och filmer som Sagan om Ringen, Harry Potter och Game of Thrones. I föreställningen får barnen interagera, rytmisera och driva handlingen framåt, sjunga tillsammans med spännande musikinstrument, räkna, rimma och prata om färger, men störst fokus ligger på att klara av känslor som rädsla och mod.

MEDVERKANDE: Anna Rynefors
MÅLGRUPP: åk 2-4
REGI: Anna Karin Sersam
MAX PUBLIK PER FÖRESTÄLLNING: Ca 60
FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD: 35 minuter
SPELPLATS: Bokningsbara turnéföreställningar
DATUM: Vecka 46-47
PRIS: 90 kr/elev för turnéföreställningar alternativt 110 kr/elev å Lilla scenen


Flowers for Mrs Harris

Om drömmar, mod och kraften i att våga följa sitt hjärta...
Historien utspelar sig efter 2: a världskrigets slut, mellan 1947–1950 och berättar om Ada Harris, en strävsam och älskvärd städerska i London som längtar efter skönhet i sitt liv. När hon en dag städar hos en välbärgad dam får syn på en magnifik klänning – en haute couture-kreation av Christian Dior!

Hänförd av uppenbarelsen beslutar hon sig för att spara varje penny hon kan för att få råd med sin egen Diordröm. Beslutet tar henne med på en livsomvälvande resa - från de dystra kullerstensgatorna i efterkrigstidens London till de storslagna avenyerna i Paris. När Mrs Ada Harris slutligen anländer till Huset Dior på 30 Avenue Montaigne, förvandlas hennes enkla och ensamma tillvaro på ett mycket oväntat sätt.

Flowers for Mrs Harris är en gripande och tankeväckande historia om att komma över ett trauma. Det är en historia om vänlighet, mod och vikten av att vi ser och hör varandra oavsett klasstillhörighet, etnicitet, ålder eller vad som nu kan ligga i vägen för att vi ska mötas på riktigt. För utan varandra står vi ensamma och där kommer materiella saker aldrig kunna kompensera för en annan människa.

MÅLGRUPP: årskurs 7-9
SPELPLATS: Wermland Operas Stora scen
DATUM: 3, 16, 23 oktober, 13 november kl. 11.30 
PRIS: 130 kr/elev

Läs mer om musikalen 


Sotis och Stripen - en SopOpera

Vi träffar katterna Sotis och Stripen på en bakgård som är smutsig och fylld till brädden med sopor.

En natt drömmer Sotis om blommor och en önskan om att det skulle växa blommor på deras bakgård väcks. Kan de två katterna göra verklighet av denna dröm? På ett lekfullt och interaktivt sätt provar de på olika sätt att städa och sortera allt skräp på gården. I slutändan är det med hjälp av barnen som de lyckas lösa gåtan. 

Genom välkända operaarior och duetter förflyttar sig handlingen mellan skratt och gråt, tvister och försoning. Föreställningen använder sig av musik från olika kompositörer och epoker för att visa musikens rika historia och mångfald. Sångerna är förkortade och har helt nya svenska texter som understryker denna operas handling och de känslomässiga skedena hos karaktärerna.

MANUS, REGI OCH MEDVERKANDE: Flora Crocker Ångman, Marika Schultze, Noël Rubli
MÅLGRUPP: F åk 1
MAX PUBLIK PER FÖRESTÄLLNING: Ca 60
FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD: 30 minuter
SPELPLATS: Bokningsbara turnéföreställningar
DATUM: Vecka 42-43 2024
PRIS: 90 kr/elev för turnéföreställningar alternativt 110 kr/elev å Lilla scenen


Genombrott

Wermland Operas orkester firar några av mänsklighetens största bedrifter och upptäckter.

Albert Einstein skrev relativitetsteorierna, Marie Curie gjorde stora upptäckter inom radioaktivitet och Jane Goodall hjälpte oss att bättre förstå människans närmaste släkting, schimpansen. När terminen närmar sig sitt slut presenterar Wermland Operas orkester några av mänsklighetens genombrott. Här får vi lära känna personerna bakom upptäckterna. De var också människor som en gång gick i skolan och var på väg ut i vuxenlivet. Till tonerna av storslagen musik vill vi inspirera den kommande vuxengenerationen att ta sig vidare för att kanske en dag skapa alldeles egna Genombrott. Konserten leds av Ayla Kabaca, känd för många för sitt mångåriga arbete på musikalscener, tillsammans med symfoniorkestrar samt som programledare på TV.

MEDVERKANDE: Ayla Kabaca och Wermland Operas orkester
DIRIGENT:
MÅLGRUPP: Högstadiet
PRODUCENT: Wermland Opera
SPELPLATS: Wermland Operas Stora scen
DATUM: 22-24 maj 2024
PRIS: 130 kr/elevRösträtt

Sångens positiva inverkan på lärande och välbefinnande är klarlagt i flera forskningsrapporter, ändå minskar antalet timmar med sång, både i förskollärarutbildningen och i förskolans verksamhet. Ambitionen med Rösträtt - sång på förskolan är att pedagoger på förskolan ska få verktyg och fortbildning i hur man kan använda rätt röstläge för små barn. 


 

För ytterligare kontakt:

Mattias Pettersson, producent musik/unga
mattias.pettersson@wermlandopera.com
054-170501, 070-7308533