Affischbild med glad mun och ledsen mun
9 sep 2021 – 9 okt 2021

Pajazzo & Gianni Schicchi

Inledningsvis ges den tragiska operan Pajazzo, av Ruggiero Leoncavallo, där svartsjuka och hat leder till ond bråd död. Därefter, i Giacomo Puccinis komiska opera Gianni Schicchi, följer vi de giriga släktingarnas kamp för att roffa åt sig arvet efter den ännu knappt döde familjefadern.

Strålande insatser...
En fest för både ögat och örat
Ole Wiggo Bangs regi är snillrik
Fartfylld komik och nyansrik svärta
Vesti la giubba ... en showstopper...
Komisk arvstvist och tragiska dödsfall

Förboka din mat och dryck till föreställningen av Pajazzo & Gianni Schicchi! I Operacaféet erbjuder MarieLovise från Rotnäs gårdscafé läckerheter som fröjdar både gom och öga! Var noga med att beställa din förtäring till samma dag som du och ditt sällskap har biljetter!

Till cafébokningen

Genre
Opera
Plats
Stora scenen
Pris
150 kr - 440 kr
Spellängd
2 timmar 40 min (inkl. paus)
Paus
ca 25 min
Pajazzo
Sjungs på Italienska
Gianni Schicchi
Sjungs på svenska
Textmaskin
Svensk text översatt av Ann-Chatrine Palme

Pajazzo

Handlingen bygger på samspelet mellan det verkliga tragiska dramat som utspelas bland skådespelarna och det skådespel som de framför.

En trupp skådespelare ska ge en föreställning. Den puckelryggige Tonio inleder genom att anförtro publiken sin filosofi: I teaterns sanning och de sanna känslorna upplöses motsatsen mellan det verkliga och skenbara, mellan livet och skådespelet och mellan människorna och maskerna.

Teaterdirektören Canio presenterar kvällsföreställningen, som är ett skådespel om kärlek och svartsjuka.

Tonio uppvaktar Canios unga vackra hustru Nedda och folket runt omkring skämtar om det. Men Canio varnar dem, även om han spelar den dumme Pajazzo i pjäsen, borde de inte driva med honom i verkligheten.

Tonios kärlek till Nedda förbyts i hat, eftersom hon inte är intresserad av hans uppvaktning. Som hämnd berättar han för teaterdirektören att Nedda älskar en annan man.

Vid kvällsföreställningen spelar Nedda Colombina, som bedrar Pajazzo med Arlecchino. Canio förväxlar verkligheten med skådespelet och kräver att få veta vem Colombina (Nedda) älskar.  När hon vägrar säga namnet sticker han ned henne och därefter hennes älskare som springer upp på scenen.

Tonio sänder hem publiken: Komedin är slut.

Tonsättarporträtt av Ruggiero Leoncavallo som skrivit operan Pajazzo. Lär dig mer om kompositören bakom Rire Pajazzo. Björn Eduard berättar.

00:00

Levande programblad om Leoncavallos Pajazzo. Hör opera- och orkesterchef, tillika regissör, Ole Wiggo Bang berätta om den tragiska operan som på Wermland Opera ges före paus. Björn Eduard fyller på med intressanta fakta!

00:00

Gianni Schicchi

Den rike Buoso Donati ligger för döden i sitt hus och hans släktingar sörjer kring dödsbädden. Så snart han dragit sin sista suck börjar de febrilt leta efter testamentet. Alla behöver pengarna av olika skäl. Rinuccio måste få pengar för att kunna gifta sig med den fattiga Lauretta. Han finner testamentet, vilket dock avslöjar att Buoso skänkt sin förmögenhet till kyrkan! Rinuccio föreslår då att man skall skicka efter Laurettas far, Gianni Schicchi, för att se om han kan hitta en lösning. Släktingarna motsätter sig idén eftersom Gianni Schicchi har ett särdeles dåligt rykte.

Gianni Schicchi kommer ändå med dottern Lauretta och har till att börja med inte den ringaste lust att hjälpa till. Till slut undersöker han dock testamentet efter att Lauretta, i arian “O mio babbino caro”, övertygat honom om att hennes lycka hänger på hans bistånd.

Gianni Schicchi förvissar sig om att ingen annan än familjen vet att Buoso är död och presenterar idén om att han själv ska utge sig för att vara Buoso, som vill skriva ett nytt testamente. Han tar plats i sängen och de sänder bud efter notarien. Hela släkten börjar fjäska för Gianni Schicchi och de berättar för honom hur de tycker att han skall fördela arvet i det nya testamentet. Då notarien anländer kungör den falske Buoso sin sista vilja till notarien – att den mest värdefulla delen av arvet ska tillfalla hans gamle vän Gianni Schicchi.

Så fort notarien har gått anklagar släktingarna honom, men han påminner dem om att straffet för att man förfalskar ett testamente är avhuggning av höger hand och landsförvisning. Han kör ut dem ur huset, som nu tillhör honom och dottern Lauretta. Kärleksparet Rinuccio och Lauretta kan äntligen få varandra.

Föreställningen inleds av sorgemusiken Crisantemi av Puccini framförd av:

Richard Lazar
Fredrik Andersson
Thomas Heinemann
Gudmund Ingwall

 

 

Tonsättarporträtt av operagiganten Giacomo Puccini. Musikvetaren Björn Eduard berättar om operakompositörens liv och gärningar inom musikvärlden.

00:00

Vad händer i Gianni Schicchi? Hör Marcus Jupither, som sjunger titelrollen, berätta om handlingen och sin karaktär. Björn Eduard berättar om Puccini och omständigheterna kring tillblivelsen av enaktsoperan.

00:00

Sätt guldkant på ditt operabesök!

Gör besöket i Karlstad till en unik upplevelse genom att kombinera ditt besök på operan med en hotellnatt. Vi har förmånliga avtal med flera hotell i Karlstad. 

Läs mer här

Fredrik Burstedt
Fredrik Burstedt
Dirigent
Läs mer

Dirigenten Fredrik Burstedt inledde sin musikaliska bana som violinist och har efter sin debut med Sveriges Radios Symfoniorkester varit internationellt efterfrågad som konsertmästare och solist.

Läs mer
Johannes Gustavsson
Johannes Gustavsson
Musikalisk bearbetning
Läs mer

Johannes Gustavsson var Wermland Operas chefsdirigent mellan 2015-2021.

Läs mer
Karl Runqvist
Karl Runqvist
Scenografi
Läs mer

Karl har jobbat professionellt inom teaterbranschen i hela sin yrkeskarriär.

Läs mer
Erika Öhman
Erika Öhman
Scenografi
Läs mer

Erika är den kreativa ingenjören som trivs med att kombinera sin tekniska bakgrund med sitt form- och designintresse.

Läs mer
Jakob Larsson
Jakob Larsson
Ljusdesign
Läs mer

Jakob är ursprungligen från Karlstad och frilansar som ljusdesigner med världen som arbetsfält. Han är flitigt anlitad av många av Sveriges artister och har under de senaste åren jobbat med Hov1, Sabina Ddumba, Seinabo Sey, Smith & Thell, Rebecca & Fiona, Little Jinder, Ace Of Base, Carola, Norlie & KKV och Daniel Adams-Ray. 

Läs mer
Ole Aleksander Bang
Ole Aleksander Bang
Canio
Läs mer

Ole Aleksander Bang är svensk tenor med rötter i Norge. Han tog examen från master-programmet på Operahögskolan i Stockholm våren 2017.

Läs mer
Anna-Maria Krawe
Anna-Maria Krawe
Nedda, Canios hustru
Läs mer

Anna-Maria Krawe är sopran och debuterade på Wermland Opera i Menottis En smärre skandal 2003. Sedan dess har hon sjungit både opera- och musikalroller samt medverkat som solist vid många orkesterkonserter.

Läs mer
Anton Ljungqvist
Anton Ljungqvist
Tonio
Läs mer

Hösten 2021 var Anton Ljungqvist aktuell i Leoncavallos Pajazzo och Puccinis Gianni Schicchi på Wermland Operas Stora scen. Därefter medverkade han som operasolist i vintershowen Stjärnorna i baren gnistrar igen.

Läs mer
Viktor Johansson
Viktor Johansson
Beppe (Peppe)
Läs mer

Viktor Johansson är en ung lyrisk tenor som 2019 tog examen från Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens Högskola. 

Läs mer
Victor Ternvall
Victor Ternvall
Silvio
Läs mer

Victor Ternvall är student från Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet.

Läs mer
Emma Johansson
Emma Johansson
Ensemble
Läs mer

Emma Johansson är en sopran med rötter i Örebro som 2019 tog examen från operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer
AnnLouice Lögdlund
AnnLouice Lögdlund
Ensemble
Läs mer

AnnLouice är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm.

Läs mer
Rebecca Fjällsby
Rebecca Fjällsby
Ensemble
Läs mer

Rebecca Fjällsby är född och uppvuxen i Karlstad, har examen från Operahögskolan i Stockholm och återkommer nu för andra gången till Wermland Opera.

Läs mer
Fredrik Helgesson
Fredrik Helgesson
Ensemble
Läs mer

Fredrik Helgesson är utbildad på Ingesunds folkhögskola på musiklinjen och därefter på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter flera år på Musikhögskolan flyttade Fredrik till Ungern för att studera ”Bel canto”.

Läs mer
Anna Andersson Blomqvist
Anna Andersson Blomqvist
Ensemble
Läs mer

Anna har medverkat som korist på Wermland Opera vid flera tillfällen. Till vardags arbetar hon med IT sedan 2001, då hon tog sin dataingenjörsexamen.

Läs mer
Sofia Källvik Sjöstedt
Sofia Källvik Sjöstedt
Ensemble
Läs mer

Sofia har medverkat som korist vid Wermland Opera i flera produktioner, såsom Maskeradbalen, Tosca, Nabucco, Lady Macbeth från Mtsensk, Don Giovanni, Ringenoch Trilogin. Den allra första produktionen var en barn- och ungdomsproduktion redan 1983!

 

Läs mer
Fredrik Gustafsson
Fredrik Gustafsson
Ensemble
Läs mer

Fredrik Gustafsson är en tenor från Orust. Han är utbildad vid Operahögskolan och Musikhögskolan i Göteborg. Han har bl.a. sjungit på GöteborgsOperan, Malmö Opera och Den Jyske Opera i Århus. 

 

Läs mer
Björn Thudén
Björn Thudén
Ensemble
Läs mer

Björn Thudén återkommer till Wermland Opera efter flera år i Stockholm och Göteborg.

Läs mer
Marcus Jupither
Marcus Jupither
Gianni Schicchi
Läs mer

Marcus Jupither tillhör en av Sveriges mest anlitade sångare de senaste femton åren med ett 60-tal roller på repertoaren.

Han är född och uppvuxen i Stockholm som son till operasångaren Rolf Jupither vilket innebar att han tidigt kom i kontakt och blev fängslad av operakonsten. Hans första operaerfarenhet var som En Trojansk krigare i Mozarts Idomeneo under ledning av Arnold Östman på Drottningholms Slottsteater som kort därefter följdes av rollen som Caliban i Purcells Stormen vid Vadstena Akademien 1992.

 

Läs mer
Emma Johansson
Emma Johansson
Lauretta, hans dotter
Läs mer

Emma Johansson är en sopran med rötter i Örebro som 2019 tog examen från operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer
AnnLouice Lögdlund
AnnLouice Lögdlund
Zita, Buosos kusin
Läs mer

AnnLouice är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm.

Läs mer
Viktor Johansson
Viktor Johansson
Rinuccio, Zitas brorson
Läs mer

Viktor Johansson är en ung lyrisk tenor som 2019 tog examen från Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens Högskola. 

Läs mer
Ole Aleksander Bang
Ole Aleksander Bang
Gheraldo, Buosos brorson
Läs mer

Ole Aleksander Bang är svensk tenor med rötter i Norge. Han tog examen från master-programmet på Operahögskolan i Stockholm våren 2017.

Läs mer
Anna-Maria Krawe
Anna-Maria Krawe
Nella, Gheraldos hustru
Läs mer

Anna-Maria Krawe är sopran och debuterade på Wermland Opera i Menottis En smärre skandal 2003. Sedan dess har hon sjungit både opera- och musikalroller samt medverkat som solist vid många orkesterkonserter.

Läs mer
Anton Ljungqvist
Anton Ljungqvist
Betto di Signa, Buosos svåger
Läs mer

Hösten 2021 var Anton Ljungqvist aktuell i Leoncavallos Pajazzo och Puccinis Gianni Schicchi på Wermland Operas Stora scen. Därefter medverkade han som operasolist i vintershowen Stjärnorna i baren gnistrar igen.

Läs mer
Fredrik Helgesson
Fredrik Helgesson
Simone, Buosos kusin
Läs mer

Fredrik Helgesson är utbildad på Ingesunds folkhögskola på musiklinjen och därefter på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter flera år på Musikhögskolan flyttade Fredrik till Ungern för att studera ”Bel canto”.

Läs mer
Victor Ternvall
Victor Ternvall
Marco, Simones son
Läs mer

Victor Ternvall är student från Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet.

Läs mer
Rebecca Fjällsby
Rebecca Fjällsby
La Ciesca
Läs mer

Rebecca Fjällsby är född och uppvuxen i Karlstad, har examen från Operahögskolan i Stockholm och återkommer nu för andra gången till Wermland Opera.

Läs mer
Sofia Källvik Sjöstedt
Sofia Källvik Sjöstedt
Begravningsvärd
Läs mer

Sofia har medverkat som korist vid Wermland Opera i flera produktioner, såsom Maskeradbalen, Tosca, Nabucco, Lady Macbeth från Mtsensk, Don Giovanni, Ringenoch Trilogin. Den allra första produktionen var en barn- och ungdomsproduktion redan 1983!

 

Läs mer
Fredrik Gustafsson
Fredrik Gustafsson
Begravningsvärd
Läs mer

Fredrik Gustafsson är en tenor från Orust. Han är utbildad vid Operahögskolan och Musikhögskolan i Göteborg. Han har bl.a. sjungit på GöteborgsOperan, Malmö Opera och Den Jyske Opera i Århus. 

 

Läs mer
Vänsterpilikon