toppbild

Wermland Operas orkester

Wermland Operas orkester har utvecklats från Regionmusikens ensembler till en fullfjädrad klassisk sinfonietta.

Sedan starten 1988 har chefsdirigenterna Allan Weiberg, Jochen Wehner, Cecilia Rydinger Alin, Ingar Bergby, Henrik Schaefer och Johannes Gustavsson alla satt sitt eget avtryck på orkestern. De och många andra gästdirigenter har på sitt sätt format orkestern till att ständigt nå nya höjder och man har blivit en ensemble som alltid blickar framåt. Med härlig upptäckarglädje och stor respekt för all slags musik, skilda forum och olika publikgrupper levererar man en musikalisk magi som aldrig upphör att engagera och entusiasmera.

Värmlänningarnas egen orkester ger en speciell glans till värmländskt kulturliv och sätter ljus på att Värmland är ett län att räkna med även i konstmusiksammanhang. Det verkligt speciella med Wermland Operas orkester är dess flexibilitet, vilken visar sig i att musikerna med lätthet svingar sig mellan vitt skilda repertoarer, i vitt skilda sammanhang. De spelar allt från klassiska operor / operetter som Barberaren i Sevilla och Läderlappen, mer tekniskt avancerade och utmanande verk som Die Tote Stadt och La tragédie de Carmen till musikaler som Les Misérables och Something Rotten samt egna konserter, både klassiska och populärmusikaliska.

Inom ramen för de olika konsertserierna får musikerna utvecklas vidare genom att spela helt annan repertoar än den som spelas i orkesterdiket på operan, och i mötet med världssolister och -dirigenter vässar de sig ytterligare. I kontrast till detta spelar de gärna i barn- och ungdomsproduktioner, antingen i interaktiva konserter på besök i barnens egna hemkommuner såsom Från orgel till piccola eller som i Dan Bornemarks Fruktsallad tillsammans med elever från Kulturskolan i Karlstad.

Orkestern får regelbundet förfrågningar om att spela runt om i Sverige och utomlands. Man har också återkommande samarbeten med andra svenska orkestrar såsom Jönköpings Sinfonietta och Dalasinfoniettan samt operascenerna Roskilde i Danmark och Halden i Norge.

Just nu på Wermland Opera

Tidigare på Wermland Opera