Marcus Jupither

Marcus Jupither tillhör en av Sveriges mest anlitade sångare de senaste femton åren med ett 60-tal roller på repertoaren.

Han är född och uppvuxen i Stockholm som son till operasångaren Rolf Jupither vilket innebar att han tidigt kom i kontakt och blev fängslad av operakonsten. Hans första operaerfarenhet var som En Trojansk krigare i Mozarts Idomeneo under ledning av Arnold Östman på Drottningholms Slottsteater som kort därefter följdes av rollen som Caliban i Purcells Stormen vid Vadstena Akademien 1992.

 

Hans professionella debut ägde rum 1995 som Don Giovanni vid Ulriksdals Slottsteater ”Confidencen” i regi av Johannes Schaaf. Därefter följde engagemang på de flesta teatrar såsom Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, Malmö Opera, Värmlandsoperan, Folkoperan och Norrlandsoperan. Bland de tidiga roller som Marcus gjorde bör nämnas Figaro i Barberaren i Sevilla, Dr.Falke i Läderlappen, Marcello i La Bohème, Figaro i Figaros Bröllop, Carlo Gérard i Andrea Chénier och Escamillo i Carmen.

Titelrollen i Wozzeck vid GöteborgsOperan 1999 innebar något av ett genombrott för honom som snart följdes av hans första utlandsengagemang, vid Nationaloperan i Prag. Därefter följde en mängd utlandsengagemang som har tagit honom till festivalerna i Aix-En-Provence och Bergen samt operorna i Frankfurt, Mannheim, Karlsruhe, Riga, Oslo och Salzburg. Bland de roller som numera står på repertoaren: Titelrollen i Den flygande Holländaren, Alberich och Gunther i Nibelungens Ring, Klingsor i Parsifal, Barak i Die Frau ohne Schatten, Orest i Elektra, Scarpia i Tosca, Titelrollen i Rigoletto och Macbeth. Ett uppmärksammat inhopp gjorde Marcus när han våren 2011 hoppade in, med mycket kort varsel, som Alberich i Siegfried på L´Opera Bastille i Paris.

De senaste åren har Marcus även gjort sin regidebut med mycket omskriven och uppskattad uppsättning av Rhenguldet i Dalhalla samt gjort sin amerikanska debut med Trubaduren vid Sacramento Opera i Kalifornien och ännu en nyuppsättning av Rhenguldet vid Statsoperan i Budapest samt en kritikerrosad produktion av Die Tote Stadt på Wermland Opera samt inspelningar av ett flertal radioprogram för Sveriges Radio P2. 2017 återvände Marcus till Statsoperan i Budapest för en nyuppsättning av Siegfried och även Helena Munktells opera I Firenze med Sveriges Radios Symfoniorkester. Året fortsatte med rollen som prästen Grigorius i The Greek Passion av Martinu på Wermland opera.

Han har också konserterat på en mängd olika platser runt om i Europa och USA. Han har också medverkat vid ett flertal TV sändningar av operor som Andrea Chénier, Elektra, Läderlappen och Falstaff som även har utkommit på DVD på märket Arthaus. Han har också jobbat med en mängd erkända utländska regissörer såsom Christoph Marthaler, Herbert Wernicke, Stefan Herheim, Geza M. Tooth, Viesturs Kariss och Dario Fo samt svenska  David Radok, Staffan Valdemar Holm, Wilhelm Carlsson, Folke Abenius, Ann-Margret Pettersson, Sofia Jupither och Tobias Theorell.

Bland dirigenter som han har samarbetat med märks bland andra Sir Colin Davis, Siegfried Köhler, Manfred Honeck, Michail Pletnev, Pier Giorgio Morandi, Christian Badea, Olaf Henzold, Muhai Tang, Thierry Fischer, Axel Kober, Andris Nelsons, Cornelius Meister, Sylvain Cambreling, Peter Halasz, Paul Daniel, Neeme Järvi, Ivor Bolton, Dan Ettinger, Justin Brown och Kent Nagano