Lila och orange bakgrundsbild

Richard Lazar

Richard Lazar är född och uppväxt i Holland.

Richard Lazar är född och uppväxt i Holland. Däremot har han sina rötter i Tjeckien och Ungern. Hans föräldrar, som är också musiker, kom till Holland 1969. Richard började spela fiol vid fem års ålder med ett uppehåll under några år då han tyckte att elgitarr var roligare. Han har bedrivit violinstudier med Johan Lommelen i Tilburg och Bryssel samt med Ilya Grubert och Zinaïda Gilels i Amsterdam. Sitt första orkesterjobb fick han 1991 i Holländska radions Filharmoniska Orkester. Vidare spelade han i Arnhem Philharmonic Orchestra som konsertmästare och 2006 blev han antagen i den berömda Kungliga Concertgebouworkestern i Amsterdam som 1e violinist. I den orkestern fick han spela med världsberömda dirigenter och solister samt turnera i bl a Amerika och Asien. Richard var aktiv som coach i orkesterutbildning för unga proffs i samma orkester samt gav en ”masterclass” i kammarmusik i Concertgebouw 2009.

Han tycker mycket om kammarmusik och har därför spelat i olika stråkkvartetter såsom Lazarkvartetten och Tarisiokvartetten i Amsterdam. Han fortsätter med kvartettspel i Karlstad; i Tingkvartetten (med Anders Nilsson, Henrik Schaefer och Gudmund Ingwall). Richard  spelar också i en duo med sin fru Margareta, omväxlande med dottern Marina, pianister. De spelar omväxlande repertoar; även ibland med så annorlunda musik som tango. Richard har bland annat spelat en konsert med bandoneonspelaren Carel Kraaijenhof för några år sedan.

Richard flyttade till Sverige 2011 med sin fru och tre barn eftersom de sökte ett lugnare och mer naturnära liv. Han trivs även bra som violinist i Wermland Operas Orkester.

Just nu på Wermland Opera