toppbild

Martina Dike

Martina Dike är en svensk mezzosopran, internationellt etablerad i det dramatiska facket. I roller som Brangäne i Tristan och Isolde, Fricka i Rhenguldet och Valkyrian, huvudrollen i Carmen och Eboli i Verdis Don Carlos, alla framförda på Kungliga Operan, har hon visat på dramatisk nerv i både röst och scenisk tolkning.

Dike är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade 1997 som Carmen på Folkoperan. Säsongen 2009/10 var hon aktuell bla som Fricka både på Kungliga Operan i Stockholm och i Frankfurtoperans nya produktion av Wagners Ring. Hon framträdde även som Brangäne i Nantes/Angers och Dijon samt Frankfurt och vid Bayreuther Festspiele mellan 2006 och 2010, som Waltraute (Valkyrian), Andra Nornan (Ragnarök) och som Fricka i Valkyrian i ett uppmärksammat inhopp 2008. Dike har även sjungit Fricka i Valkyrian på Rigaoperan, Aalto Theater Essen, Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf/ Duisburg, samt Brangäne I Tristan och Isolde på de Vlaamse Opera i Antwerpen under ledning av Dimitri Jurowski. På Frankfurtoperan har Dike även kreerat rollen som Gräfin Geschwitz i Alban Bergs Lulu. Under 2011 gjorde hon bla Waltraute i Wagners Ragnarök på Värmlandsoperan och mezzopartiet i Fausts fördömelse av Berlioz med Göteborgs Symfoniorkester. Hon gjorde även rollen som Hervor/ Hervardur på Malmö Opera i Stenhammars opera Tirfing, en roll för vilken hon blev nominerad till Tidskriften Operas Operapris. Säsongen 2015-16 debuterade Dike som Klytämnestra i Strauss´ Elektra (Oper Osnabrück), mrs Sedley i Brittens opera Peter Grimes och som Gertrud i Hans och Greta (Oper Dortmund). I Dortmund samma säsong sjöng Martina återigen en prisad Brangäne i Tristan och Isolde.

I januari 2017 debuterade Dike med stor framgång som Ortrud i Lohengrin på Greek National Opera i Aten. I mars 2017 sjöng hon åter Brangäne på Aalto Theater Essen. Juni 2017 debuterade hon som Venus i Rigaoperans uppsättning av Tannhäuser. Hösten 2018 debuterade Dike med stor framgång i rollen som Annina i Rosenkavaljeren på Teatro Colón i Bogota. På operascener, både i Sverige och interna$onellt, såsom Aix-en Provence, La Monnaie i Bryssel, Frankfurtoperan, Bayreuther Festspiele, De Vlaamse Opera i Antwerpen, Deutsche Oper am Rhein, Opera Nantes/Angers, Opera Dijon, Aalto Theater Essen, Oper Dortmund, Greek Na$onal Opera och operan i Riga har hon sjungit under dirigenter som René Jacobs, Myung-Whun Chung, Paolo Carignani, Christian Thielemann, Kent Nagano, Peter Schneider, Leif Segerstam, Dimitri Jurowski och Manfred Honeck, Joana Mallwitz, Neeme Järvi, Stefan Soltesz. Säsongen 2018 - 19 sjöng hon åter rollen som Ortrud med stor framgång i Wagners Lohengrin på Staatstheater Nürnberg, en scen på vilken hon även gjorde bla Eboli i Verdis Don Carlos samt Amastre i Händels Xerxes. Martina medverkade även i en galakonsert på Birgit Nilsson Museum 2019. Framtida engagemang inkluderar bla Dvorak Stabat Mater i Tonhalle Zürich, Brangäne i Tristan och Isolde vid konserter både i Cesis Art Festival, Lettland samt i Stavanger konserthus med Stavangers Symfoniorkester.