Martina Dike

Martina Dike är en internationellt etablerad mezzosopran i det dramatiska facket. I roller som Brangäne i Tristan och Isolde, Fricka i Rhenguldet och Valkyrian, huvudrollen i Carmen och Eboli i Verdis Don Carlos, alla framförda på Kungliga Operan, har hon visat på dramatisk nerv i både röst och scenisk tolkning.

Martina Dike sjöng under säsongen 2009/2010 bland annat Fricka både på Kungliga Operan i Stockholm och i Frankfurtoperans nya produktion av Wagners Ring. Hon framträdde även som Brangäne i Nantes/Angers och kom under sommaren 2009 tillbaka till Bayreuther Festspiele, där hon varit engagerad mellan 2006-2009 som Waltraute i Valkyrian och Andra Nornan i Ragnarök. Martina återkom till Bayreuth sommaren 2010 där hon också gjorde ett uppmärksammat inhopp som Fricka i Valkyrian 2008. Martina debuterade under 2009 vid Opéra de Dijon som Brangäne i Tristan och Isolde.

På operascener, både i Sverige och internationellt, såsom Aix-en Provence, Brysseloperan, Frankfurtoperan och operan i Riga har hon sjungit under dirigenter som René Jacobs, Myung-Whun Chung, Paolo Carignani, Christian Thielemann, Kent Nagano och Manfred Honeck.

Vid sidan om sina operaengagemang har hon kontinuerligt framträtt på konsertscenen med bl a Milanos symfoniorkester och konserthuset i Montreal i verk som Beethovens 9:a, Verdis Requiem, Mozarts Requiem, Bachs Juloratoriet, samt Bernsteins Jeremiah och Stravinskys Oidipus Rex.

Hösten 2010 gjorde Martina Dike succé som Fricka i Valkyrian på Oper Frankfurt där hon återkommer i rollen 2012. Bland Martinas framtida engagemang kan nämnas mezzopartiet i Fausts fördömelse av Berlioz med Göteborgs symfoniker, Beethovens 9e symfoni med Wermland Operas orkester samt Hervor i Tirfing på Malmö Opera hösten 2011.