toppbild

Linus Fellbom

Linus Fellbom är regissör, scenograf och ljusdesigner. Han debuterade som ljusdesigner 1995 och har sedan dess gjort över 250 uppsättningar på teater- och operascener världen över. 

2005 debuterade han som regissör med Sympati för djävulen på Strindbergs Intima Teater och har därefter bl a regisserat Rikard III, Fordringsägare och Gudshjälmen för Riksteatern, Friskytten och Hoffmanns äventyr på Folkoperan i Stockholm, Hans och Greta på Malmö Opera, urpremiären av operan Dracula på Kungliga Operan, La Traviata på Norrlandsoperan,  Rucklarens väg på bl a La Monnaie i Bryssel, Gasteig i München Ojai Music Festival i Kalifornien och senast Disneymusikalen Skönheten och Odjuret på Malmö Opera.

Som scenograf har han bl a gjort Jorma Elos verk Red in 3. för Stuttgartbaletten, La Bohéme och Rigoletto på Norrlandsoperan, L’Orfeo för Wermland Opera, Petra von Kants bittra tårar på Dramaten, Klaus Nomi på Kungliga Operan och Arsenik och gamla spetsar på Uppsala Stadsteater.

Bland de senaste produktionerna Linus gjort ljus till kan nämnas Cabaret och Måsen på Dramaten, Riptide, Julia & Romeo och Midsommarnattsdröm för Kungliga Baletten i Stockholm, Snövit på Dansens Hus, En Midsommarnattsdröm på Staatsoper i Wien, Don Giovanni på operan i Florens, Macbeth på Grekiska Nationaloperan i Aten, Thaïs på LA Opera, Barberaren i Sevilla på operan i Rom, Lucia di Lammermoor på operan i Bologna samt världsturnén som följde återföreningen av det Norrländska Hardcore-bandet Refused.

Linus regisserade även divertissementen på Nobelbanketten 2016 och stod för den pandemianpassade Nobelprisceremonin 2020 och 2021 i Stockholms Stadshus. Han står även bakom Sveriges Riksdags hyllningsföreställning Ja må den leva! Demokratin uti hundrade år som direktsändes i SVT den 10e januari 2022.