toppbild

Anton Ljungqvist

Hösten 2021 var Anton Ljungqvist aktuell i Leoncavallos Pajazzo och Puccinis Gianni Schicchi på Wermland Operas Stora scen. Därefter medverkade han som operasolist i vintershowen Stjärnorna i baren gnistrar igen.

Under 2022 mötte vi Anton i Titanic The Musical som andraklass-passageraren Edgar.

Anton har tidigare medverkat som Viking Munk (Mr Edge) i Albert Herring 2019 samt som Eisenstein i Läderlappen 2018 på Wermland Opera. Under säsongen 2014–2015 medverkade han i TRILOGIN där han sjöng Figaro i Barberaren i Sevilla och Figaros bröllop samt Don Fernando i Fidelio. Anton har dessutom medverkat i två uppskattade Julturnéer i Wermland Operas regi 2017 och 2018. 

Anton Ljungqvist är född och uppvuxen i Göteborg där han började sjunga i Göteborgs gosskör vid 8 års ålder. Vid sidan av sången spelade han i svenska juniorlandslaget i basket 2002-2005. Anton tog examen från Operahögskolan i Stockholm våren 2011.

Under 2007 gjorde Anton rollen som Arnold Messenius i Jacopo Foronis Drottning Kristina på Vadstena-Akademien, en roll som han sedan även gjorde på Confidencen 2008. Anton återkom till Vadstena-Akademien i rollerna Priest och Father i Moto Osadas Four Nights of Dream sommaren 2008. Under 2009 sjöng Anton Daniel i Nikolo Kotzevs Joel på Alandica i Mariehamn och Löjtnant Kozolov i Louise Janssons Pappersblommor på Brewhouse i Göteborg.

Under våren 2010 sjöng Anton Nourabad i Bizets Pärlfiskarna i Göteborgs Konserthus och Antonio i Figaros Bröllop på Kungliga Operan i Stockholm.
I sin konsertrepertoar har Anton bl.a. Requiem av Brahms, Mozart, Fauré, Duruflé och Fredrik Sixten, Johannespassionen av Bach, Mozarts Kröningsmässa och L-E Larssons Förklädd gud vilka har sjungit på konserter runt om i Sverige.

Anton fick Vadstena-Akademiens stipendium 2008, Joel Berglund-stipendiet 2008 och Lasse Lönndahls kulturstipendium 2009. Han har även fått Anders Walls resestipendium för studier på Metropolitan och stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien 2011.

Sommaren 2010 deltog Anton i en skivinspelning av Drottning Kristina på Göteborgsoperan och i september sjöng han Hummels Messa i Ess-dur i Helsingborgs Konserthus. December 2010 sjöng Anton rollen som Figaro i Figaros Bröllop i en uppsättning på Högskolan för scen och musik i Göteborg, en produktion som även gästade Folkoperan i Stockholm våren 2011

Under säsongen 2011/2012 sjöng Anton rollerna Sharpless i Madama Butterfly på Folkoperan, Escamillo och Zuniga i Carmen på Malmö Opera och Dandini i Cenerentola på Den Nye Opera i Bergen. Sommaren 2012 gestaltade han rollen som Collatinus i Brittens opera The Rape of Lucretia i Vattnäs Konsertlada, en roll som han återkom till 2013. Anton medverkade också i Brösten på Tiresias som spelades på Årsta teater. Våren 2014 sjöng Anton rollen som Johan i Allt om min familje på Nationaloperan i Bergen.