28 mar 2019 – 30 maj 2019

La tragédie de Carmen

Programblad

Här kan du med fördel ladda ned hela programbladet för att lära dig mer om Carmen, handlingen och karaktärerna. Lär känna allt innan ditt operabesök!
Du kan även läsa handlingen längre ned på sidan.

Programblad

rekommenderas ... i styrka av de fina sångarna
ganska våldsam, men snygg uppsättning
spännande och bitvis påtagligt stark uppsättning.
Sångarna räddar Carmen som actiondrama
vågar ta nya vägar i operakonsten, utan att gå vilse.

Lyssna på regissören, dirigenten, sångarna och handlingen! Ett perfekt sätt att förbereda sig inför sitt operabesök. Eller lyssna när du kommit hem och vill återuppleva föreställningen igen!

00:00
Genre
Opera
Spelperiod
28 mars - 30 maj
Pris
300 kr
Scen
Lilla scenen
Spellängd
80 min (ingen paus)
Åldersgräns
15 år
Förekommer i föreställningen
Stroboskopiska effekter, pälsdjur, pistolskott & tobaksrök
Solgerd Isalv
Solgerd Isalv
Carmen
Läs mer

2015 blev Solgerd Isalv nominerad i tidningen Opernwelt som bästa kommande sångerska för sitt porträtt av Cherubino i "Figaros bröllop".

Läs mer
William Davis Lind
William Davis Lind
Don José
Läs mer

William Davis Lind är en ung tenor från Härnösand som tog sin examen 2018 från
Operahögskolan i Stockholm, där han studerat sång under tenoren Erik Årman.

Läs mer
Sabina Bisholt (1)
Sabina Bisholt
Micaela
Läs mer

Sopranen Sabina Bisholt debuterade säsongen 2018/2019 på Kungliga Operan i Stockholm i rollen som Mimì i Puccinis La Bohème.

Läs mer
Johannes Held
Johannes Held
Escamillo
Läs mer

Johannes Held, från Tyskland, fick sin första musikaliska utbildning i Stuttgarts gosskör Hymnus. Studier på Musikhögskolan i Freiburg och på Kungliga Danska Musikakademien ledde till  Operaakademin på Kungliga Operan i Danmark. Där debuterade han 2013 som Morales i Bizets Carmen och han sjöng huvudrollen Smirnoff i Waltons Björnen.

 

Läs mer
John Alexander Eriksson
John Alexander Eriksson
Zuniga/Garcia
Läs mer

John Alexander är utbildad på Balettakademien i Göteborg. Han har medverkat i flera uppsättningar på Stadsteatern i Stockholm såsom West Side Story, Hair, Blodsbröder, Sweeney Todd och Ett Drömspel.

Läs mer
Margaretha Dalhamn
Margaretha Dalhamn
Lillas Pastia
Läs mer

Margaretha Dalhamn är alt, skådespelerska och clown. Utbildad vid både Operahögskolan och Teaterhögskolan i Stockholm, där hon gått utbildningen Clown för Per Sörberg.

Läs mer
Stefan Johansson
Stefan Johansson
Statist
Läs mer

Stefan Johansson är utbildad på Stockholms musikkonservatorium och därefter tre år på Balettakademiens musikalutbildning i Göteborg.

Läs mer
Michael Brolin
Michael Brolin
Statist
Läs mer

I Wermland Operas uppsättning av La tragédie de Carmen har Michael Brolin medverkat som stuntkoordinator och gjort fight-koreografin.

Läs mer
Akjas Viruz
Akjas Viruz
Polishund
Läs mer

Viruz är en stabil schäferhane på 3,5 år. Han är född i Älandsbro, norr om Härnösand men är sen 8 veckors ålder bosatt i Forshaga.

Läs mer
Wermland Operas orkester
Wermland Operas orkester
Orkester
Läs mer

Wermland Operas orkester har utvecklats från Regionmusikens ensembler till en fullfjädrad klassisk sinfonietta.

Läs mer
Ulricha Johnson
Ulricha Johnson
Översättning
Läs mer

Ulricha Johnson är verksamhetschef på Scensverige / Swedish ITI och översättare. Hon är också teater- och filmskådespelare samt musikalartist.

Läs mer
Johannes Gustavsson
Johannes Gustavsson
Dirigent
Läs mer

Johannes Gustavsson var Wermland Operas chefsdirigent mellan 2015-2021.

Läs mer
Fredrik Burstedt
Fredrik Burstedt
Dirigent
Läs mer

Dirigenten Fredrik Burstedt inledde sin musikaliska bana som violinist och har efter sin debut med Sveriges Radios Symfoniorkester varit internationellt efterfrågad som konsertmästare och solist.

Läs mer
Sam Brown
Sam Brown
Regi
Läs mer

Sam Brown är teater- och operaregissör. 2011 blev Sam förste regissör att vinna de båda internationella tävlingarna för unga, spirande operaregissörer: The Ring Award i Graz och the European Opera Directing Prize. 

Läs mer
Bengt Gomér
Bengt Gomér
Scenografi/ljusdesign
Läs mer

Bengt Gomér är frilansande scenograf och ljussättare inom opera, dans och teater.

Läs mer
Julia Przedmojska (1)
Julia Przedmojska
Kostym
Läs mer

Julia Przedmojska är scenograf och kostymdesigner.

Läs mer
Christina Hednar
Christina Hednar
Mask och peruk
Läs mer

Maskör och perukmakare

Christina började sin bana inom masköryrket på Oslo Nye Teater i Norge.

Läs mer
Håkan Mayer
Håkan Mayer
Koreografi
Läs mer

Håkan Mayer är dansare, koreograf och dansutvecklare.

Läs mer
Michael Brolin
Michael Brolin
Stuntkoordinator
Läs mer

I Wermland Operas uppsättning av La tragédie de Carmen har Michael Brolin medverkat som stuntkoordinator och gjort fight-koreografin.

Läs mer

Sätt guldkant på ditt operabesök!

Gör besöket i Karlstad till en unik upplevelse genom att kombinera ditt besök på operan med en hotellnatt. Vi har förmånliga avtal med flera hotell i Karlstad. 

Läs mer här

Lilla caféet

Serveringen öppnar 60 min före föreställning. Slå dig gärna ner i vårt Lilla café i Spinneriets genuina lokal och njut av något gott att äta eller dricka innan det ringer in.

Boka endast bord eller välj bland utbudet nedan och reservera det du vill ha redan nu. All förbokning bokas senast dagen före föreställningen och bekräftas via mail. Betalning sker på plats.

Meny

Tapastallrik: 175 kr

Riklig plockmatstallrik som serveras med vinegretteslungad potatissallad, dressing och bröd.
Välj mellan:

 1. Kött, ost och chark
 2. Lax och räkor

Ange allergier eller andra matavvikelser.

Klassisk räksmörgås: 95kr

Obs! Alla förbokningar måste bokas senast dagen före föreställning. 

Så här bokar du förtäring:

 1. Klicka på "Förboka här!"
 2. Notera dina kontaktuppgifter
 3. Välj föreställningsdatum
 4. Välj antal personer
 5. Välj de produkter du önskar förboka i listan
 6. Skicka din förfrågan
 7. När du erhållit svar är din bokning bekräftad
 • Sangria 75
 • Glas rött vin 75
 • Glas vitt vin 75
 • Mousserande 89
 • Carlsberg 60
 • Loka 25
 • Läsk 25
 • Kaffe 25
 • Te 25
 • Chips 25
 • Nötter 25
 • Chokladboll 25
 • Tapas kött 175
 • Tapas Lax 175
 • Räksmörgås 95

Handling

Plats: Sverige
Tid: I en nära framtid

En ung man, José, sitter fängslad i en högsäkerhetsanläggning. Han tänker tillbaka på sitt liv och de tragiska händelser som ledde till fängslandet…

Sveriges gränser är stängda, och gränspolisen vaktar alla övergångar. Polisassistent José och polisinspektör Zuniga vaktar en avlägsen postering. José lämnade sitt hem efter att ha arresterats för ett fyllebråk. Han tjänar nu sitt land vid gränserna och har inte sett någon hemifrån på fem år.

Micaela från Josés hemstad anländer och överlämnar ett brev från hans mamma, som förlåter honom allt som hänt. Modern skickar också pengar och sin mormors förlovningsring – hon vill att han ska komma hem och gifta sig med sin barndomskärlek, Micaela. Innan José ens hinner överväga detta blir han drabbad av en ung invandrarkvinna som väntat utanför gränsposteringen i flera dagar. Hon nynnar och tillverkar hantverk av skräp, till salu för några kronor. José glömmer allt – Micaela, sin mamma, sina plikter som gränsvakt – allt han kan tänka på är Carmen!

Micaela blir svartsjuk och attackerar Carmen. När Carmen försvarar sig skadar hon Micaela, som förs till sjukhus av Zuniga och Carmen fängslas. Zuniga förbryllas över att José dras till invandrarkvinnan.

Ensam med Carmen övertalas José att släppa ut henne ur fängelset. Carmen rymmer och låser istället in José i cellen. Zuniga återvänder och blir rasande. Han degraderar José till polisaspirant. Carmen och Lilas Pastia anländer med sin rullande bar. Carmen är förändrad – hon förför Zuniga som knappt känner igen henne. Carmen tackar José för att han befriat henne och de börjar bli kära. Zuniga inser att han blivit drogad och lurad och attackerar kvinnorna. För att rädda Carmen dödar José Zuniga. Nu finns ingen återvändo för José – han är laglös.

Escamillo, berömd MMA-fighter, försöker piska upp intresset för sin match mot The Bull. Carmen attraheras av honom, och José blir svartsjuk. Efter ett kort slagsmål lämnar Escamillo José i fred. I nutid ser José tillbaka – fascinationen har nu blivit farlig sexuell besatthet. Carmen återvänder och de älskar under stjärnorna.

Mitt i natten anländer Carmens man och hallick, Garcia, farlig och våldsam.  José vaknar och dödar Garcia. José är helt känslokall, och Carmen inser nu att mannen som räddat hennes liv troligen är farligare än personen han räddat henne ifrån. Som i en dröm anländer Micaela, hon representerar hemmet och tryggheten som José övergett. Han väljer dock att gå tillbaka till Carmen. De är nu sammanlänkade i en oundviklig dödsdans.

Escamillo gör sig redo för matchen – vi förstår att han inlett en relation med Carmen, och att han innebär en flyktväg för henne. Men hon vet att ingen kan undkomma ödet. Hon ber honom att inte gå till fighten, och han lovar att han bara ska gå denna sista match. Carmen försöker avsluta relationen med José. Han accepterar inte detta och försöker tvinga henne att ändra sig. Escamillos bår körs in – han har dött i fighten mot The Bull. Nu vet Carmen att hon inte kan fly – Escamillo var hennes sista chans. José erbjuder henne att välja mellan honom och döden. Hon väljer döden – Carmen föddes fri och fri tänker hon dö!

Här kan du se salongsöversikten för Lilla scenen: Klicka här för pdf

Vänsterpilikon