toppbild

Sabina Bisholt

Sopranen Sabina Bisholt debuterade säsongen 2018/2019 på Kungliga Operan i Stockholm i rollen som Mimì i Puccinis La Bohème.

Säsongen 2017/2018 startade Sabina sin professionella karriär, med glödande kritikerröster, som Marguerite i Gounods Faust på Norrlandsoperan samt även som Mimì i Schaffhausen, Schweiz, som första pristagare i tävlingen Opernspiele Munot.

Sabina är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och tog sin examen våren 2016. I sin examensproduktion gjorde Sabina rollen som Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni på turné med Malmö Opera och på Malmö operas Operaverkstan, i regi av Mira Bartov och under musikalisk ledning av Bo Wannefors. Sabina gjorde sin praktik på Norrlandsoperan som Lapák och Gräshoppan i Janáčeks Den listiga lilla räven, i regi av Wilhelm Carlsson och med Dalia Stasevska som dirigent. I juni 2017 framförde Sabina fyra sånger av tonsättaren Amanda Maier- Röntgen tillsammans med pianisten Bengt Forsberg i Allhelgonakyrkan i Stockholm. Kort där efter spelades dessa in i Västerås konserthus tillsammans med DB Productions och Erik Nilsson. På konsertscenen har Sabina framträtt som sopransolist i verk som Brahms Ein Deutches Requiem, Pergolesis Stabat Mater, Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, Joakim Anderssons nyskrivna verk En svensk Johannespassion och hans Södergransviten som han också tillägnat och skrivit till Sabina. Hon har också framträtt tillsammans med pianisten Bengt-Åke Lundin på Stockholm Konserthus.

Sabina har erhållit ett flertal stipendier däribland Christina Nilsson stipendiet 2016 från Kungliga musikaliska Akademien, Hans Dahlborgs musikstipendium 2016 och Stiftelsen den 25 juli 1988 Mannheimer Swartling 2016, Kungliga musikaliska Akademiens nationella stipendium 2015, 2016 och 2017, Wermländska sällskapets Lussestipendium 2015, Stiftelsen Den Nordiska Första S:t Johannislogens Jubelfond 2015. Våren 2019 är hon även aktuell i som Micaela på Kungliga Operan. 2020 debuterar hon på Hamburger Staatsoper i samma roll.

Tidigare på Wermland Opera