toppbild

Tomas Ledin

Tomas Ledin har skapat låtar som för evigt etsat sig fast i musikminnet hos större delen av den svenska befolkningen. Med sin 50-åriga karriär är han en av Sveriges mest folkkära artister.

Tomas Ledin föddes i Östersund 1952 och växte upp i Sandviken från början av 60-talet.  Musikkarriären börjande 1972 med Visfestivalen i Västervik och 1979 - 80 medverkade han i kören på ABBA:s världsturné, där han också sjöng Not Bad at All som solist. 1982 skrev och lanserade han Sommaren är kort, som är en av hans mest kända låtar. År 1985 var han tillsammans med Mikael Wiehe och Tommy Rander ledare för ANC-galan i Scandinavium.  År 1991 grundade Ledin konsertturnén Rocktåget som har turnerat många somrar runt om i Sverige med kända pop- och rockartister. Vid första deltävlingen av Dansbandskampen 2009 var han gäst i andra omgången, där hans låtar var kvällens tema. I andra säsongen av den svenska TV-serien Så mycket bättre var Tomas Ledin en av de medverkande. År 2014 belönades Ledin med en Grammis i kategorin ”årets folkmusik/visa” för albumet Höga kusten.  År 2022 firade Tomas Ledin 50 år som artist och 70 år som människa genom en stor liveshow på Avicii arena. Jubileumskonserten sändes i TV4 den 27 maj 2022.

 

Under 70-talet var Ledin flitig deltagare i Melodifestivalen innan han vann 1980 med låten Just nu och fick representera Sverige vid Eurovision Song Contest i Haag.  Sammanlagt har han varit inblandad i åtta bidrag i tävlingen, av vilka han själv framförde fem. 2020 valdes han in i Melodifestivalen Hall of Fame för sina insatser i tävlingen.

Tidigare på Wermland Opera