Rickard Söderberg

Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn, där hans lärare var Kirsten Buhl Möller, Tonny Landy, Anthony Rolfe Johnsson och Fiona McSherry. Han har även deltagit i master classes för bland andra Birgit Nilsson. Redan under sin studietid framträdde han i roller som Don Ottavio i Don Giovanni och Egeo i Cavallis Giasone.

Rickard har gjort en rad roller i barock- och Mozartoperor under ledning av bland andra Christophe Rousset och Olof Boman. Han har sjungit Oronte i Alcina, Lurcanio i Ariodante, titelrollerna i Monteverdis L’Orfeo, J. C. Bachs Temistocle och Idomeneo, Ritornello i Grassman’s L’Opera Seria, Tamino i Trollflöjten vid operahus i Leipzig, Toulouse, Köpenhamn och Drottningsholms Slottsteater.

År 2006 belönades Rickard Söderberg med Svenska Wagnersällskapets stipendium som ett resultat att han framgångsrikt lagt tyngre roller till sin repertoar, såsom Steuerman och Erik i Den flygande Holländaren, samt Balzar Horn Mästersångarna i Nürnberg. Han har framträtt som Don José in Carmen, Lenskij i Eugene Onegin och Eisenstein i Läderlappen. Under 2008 sjöng han Siegfried i Guldringen på Kungliga Operan i Stockholm. Säsongen 2009/2010 innefatade Sellem i Rucklarens väg samt Chevalier de la Force i Karmelitersystrarna på Malmö Opera. Under innevarande säsong sjunger han Goro i Madam Butterfly i Malmö och Loge i Rhenguldet på Wermland Opera. Med ett starkt musikaliskt uttryck och en karismatisk scenpersonlighet är Rickard Söderberg en uppskattad konsertsolist och framträder i verk som Händels Messias och Saul, Beethovens Missa Solemnis, Bachs Juloratorium, Mozarts Requeim och C-mollmässa, Haydns Skapelsen liksom i Puccinis Messa di Gloria, Saint-Saëns Requeim och Gounods Mors et vita.

Under 2008 utkom Rickard Söderberg med CD:n The Perfect Man.
 

Tidigare på Wermland Opera