Peter Jablonski

I år firar Peter Jablonski trettio år som professionell pianist. Sedan sin debut som 20-åring har han spelat på de största internationella scenerna, med de största orkestrarna och bästa dirigenterna. Jablonski är känd för sin naturliga och lediga spelstil i kombination med stor kännedom om pianorepertoaren. Detta resulterar i framföranden där det tidlösa och unikt engagerande blir framträdande och kännetecknande.

Trots att Beethovens och Mozarts pianokonserter hör till favoriterna hyser Jablonski även stort intresse för den mera sällan exponerade delen av pianorepertoaren och tonsättare som Barber, Szymanowski, Lutoslawski och Copland. Under pandemin har han använt sin tid till att upptäcka tonsättare som han förut inte haft tid att utforska, såsom Grazina Bacewicz.

Detta har resulterat i två nya skivinspelningar med Finska radions orkester på skivbolaget Ondine som kommer släppas 2022 och 2023.

Eftertraktad som solist i hela världen har Peter Jablonski spelat med orkestrar som exempelvis BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Leipzig Gewandhaus, Mariinsky Theatre Orchestra, La Scala Philharmonic, Tonhalle Zürich, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, DSO Berlin, Warsaw Philharmonic, Philadelphia, Los Angeles Philharmonic och Cleveland Orchestra.

Den store dirigenten Claudio Abbado har hyllat Jablonskis utsökta tolkningar och legenden Vladimir Ashkenazy – som tidigt tog sig an den unge talangen som lärare och dirigentpartner för skivbolaget Decca – kom att fungera som både mentor och stöd i Jablonskis fortsatta karriär.

Han har samarbetat med samtida tonsättare som Lutoslawski och Pärt och hörs regelbundet med dirigenter som Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti och Myung-Whun Chung

Peter Jablonski har fått en rad verk komponerade för sig där man bl.a. kan märka Wojciech Kilar’s pianokonsert som gav honom ”Orpheus Award” vid sitt uruppförande vid Warszawas Höstfestival.

En diger 20-årig diskografi omfattar CDs utgivna av Decca, Deutsche Grammophon, Philips och Altara och Jablonski har erhållit åtskilliga fonogrampriser som exempelvis Edison Award för ̈Best Concerto Recording ̈ med Shostakovichs Pianokonsert nr. 1, Rachmaninoffs och Lutoslawskis bägge Paganinirapsodier med Vladimir Ashkenazy och Royal Philharmonia Orchestra (Decca). Han erhöll även ”Grammophone Classical Music Award” för verk av Cécile Chaminade med Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg (Deutsche Grammophon).

Peter Jablonskis har belönats med Litteris et Artibusmedaljen ur Hans Majestät Konungens hand 2005.

Tillsammans med Anastasia Belina grundade Peter Jablonski 2019 Karlskrona Internationella Pianofestival. Den har som mål att presentera det bästa ut pianorepertoaren, verk av kvinnliga tonsättare och ge urpremiärer på verk av samtida tonsättare.