Per Tengstrand

Tengstrand är född 1968 i Växjö och började tidigt spela piano. Hans tre äldre systrar spelade också piano och första pianoläraren var deras mor. Som trettonåring studerade han för Hans Pålsson. Fortsatta studier vid Musikhögskolan i Malmö och Konservatoriet i Paris, där publiken bröt det trehundra år långa för förbudet att applådera vid examenstävlingen efter hans Prokofievs andra pianokonsert.

Numera är Tengstrand en av Sveriges mest framstående artister på de internationella konsertscenerna. Han har haft stora framgångar i USA där han också sedan flera år är bosatt med sin fru och kollega, pianisten Shan-shan Sun.

Per Tengstrand har under många år jobbat outtröttligt med att få ut den klassiska musiken, bland annat genom musikfestivalerna Giresta Pianofestival och Helsingborgs Pianofestival där han varit konstnärlig ledare och inspiratör. Numer leder han en kammarmusikserie i New York, "Music on Park Avenue" och har en egen festival i sin födelsestad Växjö, i folkmun kallad "Tengstrandfestivalen".

Bland ett otal internationella priser märks kanske främst förstapriset i den internationella pianotävlingen i Cleveland 1997. 2005 tilldelades han medaljen Litteris et Artibus av kung Carl Gustaf XVI och 2012 fick han Lunds Studentsångares solistpris.

Tengstrand hyllas för sin briljanta teknik och sceniska säkerhet och framträder regelbundet tillsammans med de stora orkestrarna i Skandinavien och andra orkestrar runt om i världen: Detroit Symphony, Cincinnati Symphony, Orchestre National de France och orkestrarna i Singapore, Rotterdam och Haag för att nämna några. Han har också genomfört ett stort antal turnéer och spelat i konserthus som Musikverein i Wien, Salle Pleyel i Paris, Suntory Hall i Tokyo, Carnegie Hall i New York, Victoria Hall i Genève och Concertgebouw i Amsterdam.

Tengstrand har gjort inspelningar på Beethovens samtliga pianosonater. Han har också varit huvudperson i dokumentärfilmen ”Solisten”från 2003 av Magnus Gertten och Stefan Berg. Filmen skildrar magiska ögonblick i Washington DC och Helsingfors, men också de ensamma timmarna på hotellrum och flygplatser, det eviga nötandet och övandet, den stenhårda konkurrensen och den klassiska musikvärldens krav på perfektion.

Tidigare på Wermland Opera