Pär Lindskog

Efter studier på Operahögskolan i Göteborg och fortsatta studier i Berlin anställdes den svenske tenoren Pär Lindskog av Staatsoper Unter den Linden i Berlin. Där sjöng han ett flertal roller, däribland Max i Friskytten, Steva i Jenufa, Narraboth i Salome och Walter i Tannhäuser, med dirigenter såsom Daniel Barenboim, Michael Gielen, Simone Young och Donald Runnicles.

Pär sjöng sin första Siegfried i Kungliga Operans Ringcykel, först i Siegfried 2006/2007 och sedan i Ragnarök säsongen därpå. De senaste säsongerna har han också sjungit Boris i Katja Kabanova och Albert Gregor i Fallet Makropoulos på Teatro Real i Madrid; titelrollen i Siegfried på Washington National Opera; Max i Friskytten, Albert Gregor i Fallet Makropoulos och Hans Schwalb i Hindemiths Mathis der Maler på Staatsoper i Hamburg, Khovansky i Khovanschina och Guido i Eine Florentinische Tragoedie på La Monnaie i Bryssel, Alwa i Lulu på Opera Australia, Steva i Jenufa and Albert Gregor på Deutsche Oper Berlin; Hoffegut i Braunfels Die Vögel på Grand Theatre de Genève; och Grigory i Boris Godunov, Steva i Jenufa och Armand des Grieux i Henzes Boulevard Solitude på Gran Teatre del Liceu i Barcelona. Han har också sjungit titelrollen i Parsifal, Erik i Den flygande Holländaren och Florestan i Fidelio på Deutsche Oper am Rhein. Pär sjöng även nyligen Schönbergs Gurrelieder med David Zinman på Aspens musikfestival.

Pär Lindskog har framträtt som Florestan i Leonore på Welsh National Opera och på Royal Opera House Covent Garden som Armand des Grieux i Henzes Boulevard Solitude. Han medverkade även på Glyndebourne-festivalen i Niklaus Lehnhoffs Janácek-cykel då han sjöng Albert Gregor, Boris i Katja Kabanova och Steva i Jenufa. Det var också som Albert Gregor i Glyndbourne-versionen av Fallet Makropoulos som Pär debuterade i New York.

Framtida planer i Sverige inkluderar Sergej i Lady Macbeth från Mtsensk på Göteborgsoperan säsongen 2011/2012.

 

 

Tidigare på Wermland Opera