toppbild

Niklas Riesbeck

Niklas Riesbeck är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö 1995-1999 och arbetar även som sångare, manusförfattare, regissör och pedagog. 

I egenskap av regissör och manusförfattare har Niklas arbetat med en rad olika produktioner. I samarbete med Sveriges Radios Symfoniorkester skriver, regisserar och framför han populära barnproduktionen Niklas och Radioapan i Berwaldhallen. För Gävle Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Jönköpings Sinfonietta har han flertalet gånger ansvarat för både manus och regi samt medverkat som värd och solist.

Niklas skrev och regisserade sångföreställningarna På Jakt och You, I Like! Den senare turnerade han med tillsammans med musikalartisten Gunilla Backman och Andreas Landegren vid pianot.

För Kammaropera Syd regisserade han Läderlappen – En barock operett på Ystad Teater. Föreställningen filmades även och sändes på SVT.

Niklas har även skrivit manus till musikalen ENSAMWARG med musik av kompositören Nils-Petter Ankarblom med vilken han även skrivit sångtexterna. ENSAMWARG får sin urpremiär på en av Sveriges största teatrar inom de kommande åren.

Som musikalartist har Niklas skapat huvudroller i ett flertal svenska uruppsättningar på bl.a. Malmö Opera med Jag blir nog aldrig bjuden dit igen och Dåliga Mänskor, Östgötateatern; Camera samt på Örebro Länsteater med Lasse-Maja. I den svenska originaluppsättningen av musikalen Mamma Mia spelade han rollen ”Tom” och framförde I tryggt förvar hos mig under över 500 föreställningar. Skivan med musiken ur föreställningen sålde både Guld och Platina.

För den svenska originaluppsättningen av musikalen Billy Elliot ansvarade Niklas för barnskådespelarnas teaterutbildning 2015-2017. Därefter arbetade han som skådespelarcoach för barnen inför Malmö Operas uppsättning av Matilda - The Musical.

Niklas är återkommande gästpedagog på Stockholms Musikalartistutbildning där han specialiserat sig på interpretation och gestaltning av verk skrivna av Stephen Sondheim.

www.niklasriesbeck.com

 

Tidigare på Wermland Opera