toppbild

Kosma Ranuer Kroon

Den svenske baritonen Kosma Ranuer är utbildad på Operahögskolan i Stockholm och har varit anställd på Würzburg Theatre sedan 2018.

Där har han haft stora framgångar i roller som Gianni Schicchi, Prus i Fallet Makropulos, Rigoletto, Juan Peron i Evita, Musikläraren i Ariadne på Naxos, Gunther i Ragnarök, Peter Besenbinder i Hans och Greta och De fyra skurkarna i Hoffmans äventyr. Sommaren 2021 sjöng han i en galakonsert med Opera Østfold i Norge och året därpå sjöng han Holländaren i Den flygande Holländaren på Opera Østfolds stora utomhusscen, Fredrikstens Fästning.

Kosma Ranuer medverkade i Wermland Operas Rigoletto 2009/2010 i rollen som Greve Ceprano.

Under säsongen 2018/2019 imponerade han som Scarpia i Tosca på Kilden Opera i Norge. Övriga internationella uppdrag har fört Kosma Ranuer till Farankfurt Opera och Wiesbaden Statsteater som Paolo Alviani i Simon Boccanegra och som Schaunard i La Bohème. Han har även sjungit Michele i Puccinis Manteln, Gianni Schicchi samt Guglielmo Wulf i Puccinis I Villi på Letlands Nationalopera i Riga samt Monterone i Rigoletto och Scarpia i Tosca på Malmö Opera, Mefisto i Faust och Jago i Othello på Norrlandsoperan och Escamillo i Carmen på Folkoperan i Stockholm. Senast sjöng han Orestes i Elektra på Mainfrankentheater i Würzburg.

För sin tolkning av Jago i "Otello" på Norrlandsoperan blev han nominerad till "Årets sångare" av den tyska tidskriften Opernwelt. Kosma Ranuer spelade rollen som Axel Oxenstierna i Foronis Cristina, Regina di Svezia, som sändes över hela Europa och som sedan släpptes på CD.

 

Tidigare på Wermland Opera