toppbild

Eric Solén

Eric Solén är en mångsidig dirigent vars musikalitet och förmåga att bemästra olika stilar ständigt för honom till nya musikaliska områden.

Under ett decennium var han verksam som musikalisk ledare i Tyskland, bl.a. för Theater & Philharmonie Thüringen. Eric Solén är en uppskattad gästdirigent och har förutom sina uppdrag i Sverige dirigerat orkestrar i Tyskland, Finland, Ungern, Spanien och Italien.

Eric Solén fick tidigt framgångar som dirigent. 1996 vann han Kungliga Operans dirigenttävling och efter avslutad utbildning i piano och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm följde ett stort antal operaproduktioner och framträdanden med orkestrar i Sverige och utomlands. Han var även framgångsrik i internationella tävlingar. Han erhöll bl.a. 1:a pris i Spoleto, Italien, 3:e pris i Ungerska Televisionens dirigenttävling och kom på 3:e plats i Cadaques, Spanien med Sir Neville Marriner i juryn. Vid två tillfällen har han tilldelats Kungliga Musikaliska Akademins stora dirigentstipendium, vilket ledde till två sejourer som askultant till James Levine vid Metropolitan Opera och Bayreuthfestspelen.

I strävan mot ökad repertoarkunskap och konstnärlig utveckling sökte sig Eric Solén vidare och 2001 tillträdde han tjänsten som 1:e kapellmästare vid statliga teatern i Oldenburg, Tyskland. 2005 utnämndes han till Generalmusikdirektor vid Theater & Philharmonie Thüringen och var under fem år chefsdirigent och musikchef vid den största teatern i delstaten Thüringen, vars orkester består av drygt 80 musiker och framträder både som operaorkester och självständigt konserterande orkester. Tillsammans med orkestern framförde Eric Solén bl.a. Stravinskijs tre stora baletter i konsertant form Eldfågeln, Petrushka, Våroffer, Shostakovich symfonier 5-8, Mahlers symfoni 1, 2 och 5 samt nordisk musik av Stenhammar, Sibelius och nutida svenska kompositörer. På operasidan kan nämnas Wagners Tannhäuser och Lohengrin, Strauss Ariadne auf Naxos, Bergs Wozzeck, Verdis Otello samt Puccinis Tosca och Manon Lescaut. De har även spelat in ett flertal skivor samt medverkat i radioutsändningar, bl.a. Europasändningar av EBU. Han har även framträtt i ett timslångt program i den tysk-franska TV-kanalen Arte. Det senaste decenniet har Eric Solén verkat som frilansande dirigent i Tyskland och Sverige, alltid med stor uppskattning från musiker, publik och press som följd. De senaste operaproduktionerna i Sverige har varit La Bohème med Dala-Floda Operafest, Faust och La Traviata (med Linus Fellbom) på Norrlandsoperan.

Tidigare på Wermland Opera