Carlos Soto

Carlos Soto är scenograf, kostymdesigner och regissör med New York City som bas, där han också bedrev sina studier i konsthistoria och litteratur på Pratt Institute.

Han har gjort föreställningar, installationer, videokonst etc som bland annat visats i New York, Paris, Moskvas moderna konstmuseum, Guggenheimmuséet, på Triennalen i Milano, Kunstverein i Hamburg och Biennalen i Istanbul. Han har också varit konstnär i residens på Watermill Center, Kampnagel i Hamburg, Schauspielhaus i Wien, Lower Manhattan Cultural Council och New York Live Arts med flera.

 

Carlos Soto har samarbetat med skiv- och performanceartisten Solange, då han varit biträdande regissör och kostymdesigner till flera projekt, senast en film- och festivalturné i samband med hennes album When I get Home. Bland mycket annat har han gjort scenografi och kostym till Davóne Tines och Michael Schachters The Black Clown.

Soto har även arbetat med den amerikanske artisten och regissören Robert Wilson sedan 1997, som artist, designer och assistent, i ett flertal produktioner i USA och Europa, senast spelade han i The Life and Death of Marina Abramovic, med aktörer som Abramovic, Willem Dafoe and Anohni. Soto designade nya kostymer för nypremiären av Wilsons och Philip Glass Einstein on the Beach och han designade kostymer för Adam’s Passion, ett samarbete med Wilson och den estniske kompositören Arvo Pärt i Tallinn. Nyligen designade han kostymer för Wilsons iscensättning av Sofokles Oedipus, med den tyska skådespelerskan Angela Winkler och kompositören och saxofonisten Richard Landry. Föreställningen spelades bland ruinerna i Pompeji i Teatro Grande byggt ca 200 år f Kr., med efterföljande turné till Palladio’s Teatro Olimpico i Vicenza och Neapels Teatro Mercadante.

Tidigare på Wermland Opera