Lila och orange bakgrundsbild

Carl Marttala

Carl Marttala är född och uppvuxen i Uppsala. Han började spela oboe för Jenny Hülphers och gick sin grundutbildning vid Högskolan för scen och musik i Göteborg med Mårten Larsson som lärare.

Därefter flyttade han till Paris för studier för David Walter och Jacques Tys vid Conservatoire National Supèrieur de Musique de Paris och sedan för Pierre-Christoph Brilloit vid École Normale de Musique de Paris där han avslutade studierna med att erhålla Diplôme Supèrieur de Concertiste.

Efter studierna har Carl frilansat i Sverige, Frankrike och Danmark och haft flera längre kontrakt i bland annat Vasa stadsorkester i Finland, Sønderjylland, Odense och Aalborg i Danmark.

Sedan 2020 arbetar Carl Marttala som stämledare oboe vid Wermland Opera och trivs mycket bra.

Han spelar på en oboe och ett engelskt horn av den franska tillverkaren Rigoutat. Det är en firma som startades 1922 och som intill alldeles nyligen varit ett familjeföretag. Det väldigt ovanligt att oboister i Sverige spelar på Rigoutat men med dess flexibilitet och omisskännliga klang passar det hans vision för musiken perfekt. Han kan måla med en stor färgpalett, blanda, sticka ut eller härma till exempel en violin. Carl Marttalas lärare har sagt att: ”Rigoutat, den har en nobel klang”.