Anne Bolstad

Efter sin examen från Operahögskolan i Göteborg och sin debut på Oslooperan anställdes Anne Bolstad på Wermland Opera 1983. Hon har även haft en stor karriär utanför Karlstad och Sverige. Under sitt yrkesverksamma liv har hon sjungit drygt 80 roller och har fått priser för bland annat Jenufa, Salome, Testamentet och Marskalkinnan i Rosenkavaljeren.

Anne har varit gäst vi många stora operahus bland annat i USA, Italien, Tyskland, Kina, Belgien, Schweiz och Storbritannien.

Under sin karriär på Wermland Opera och på andra ställen har hon bland annat sjungit roller som Fidelio, Grevinnan i Figaros bröllop, Despina i Cosi fan tutte, Donna Elvira i Don Giovanni, Madama.Butterfly, Tosca, Elena i I Vespri Ciciliani, Lady MacBeth i Verdis Macbeth, Lady Macbeth från Mtsensk.
Nedda i Pajazzo, Emma i Khovanshchina, Ellen Orford i Peter Grimes, Miss Jessel i The Turn of the Screw, Michaela och Frascita i Carmen, Giulietta i Hoffmans äventyr, Ghita i Dvärgen, Magda i Konsuln, Tatjana i Eugen Onegin, Zenta i Flygande Holländaren, Amelia i Maskeradbalen, Musetta i La Bohème samt Mdm.Lidoine i Karmelitsystrarna. Anne har också medverkat i några av Wermland Operas musikaler; Alla vuxna kvinnor i Spring Awakening och Farmor i Wedding Singer
Hon har också framfört helt nyskrivna verk i Stockholm, Oslo, Göteborg, Bergen och London.
2008 gästade hon också Kungliga Dramaten i Stockholm där hon gjorde en talroll som Iokaste i Döden i Thebe.

Anne har också haft en karriär som konsert- och romanssångerska och har gjort flera skivinspelningar med olika symfoniorkestrar. För sin inspelning av Edvard Griegsånger fick hon "Edvard Grieg-priset”.

I Ringen på Wermland opera gör hon inte mindre än tre roller; Freja i Rhenguldet, Gerhilde i Valkyrian samt Gutrune i Ragnarök.