Andreas Eriksson Hjort

Andreas Eriksson Hjort har under de senaste åren etablerat sig som en av de mest intressanta och aktuella unga dirigenterna i Sverige. 

Hans dirigeringskarriär inleddes redan under studietiden vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och sedan dess har han arbetat och framträtt med de flesta av landets professionella symfoniorkestrar såsom Norrköping Symfoniorkester, Sveriges Radio Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Göteborg Wind Orchestra. Han har framträtt som operadirigent på Kungliga Operan med Kungliga Hovkapellet, på Norrlandsoperan och den nystartade operasatsningen Opera Warberg, grundad av dirigenten själv.

Under 2017 uppmärksammades Andreas internationellt då han valdes ut som semifinalist i den prestigefyllda dirigenttävlingen ”Arturo Toscanini Conducting Competition” i Parma, Italien och framträdde med Filharmonica Arturo Toscanini som tävlingens ende skandinav. Andreas har under de senaste åren mottagit åtskilliga utmärkelser av bl.a. Kungliga Musikaliska akademien och under 2017 tilldelades han det svenska dirigentpriset Crusellstipendiet. Idag är Andreas baserad i Köpenhamn och kommer under nästa säsong framträda med bl.a. Helsingborgs Symfoniorkester, Jönköpings Sinfonietta samt dirigera uppsättningen av Don Giovanni med Opera Warberg Kammarorkester.