Tonsättare i residens

Under säsongen 2023-24 kommer Tebogo Monnakgotla bli Wermland Operas Tonsättare i residens. Som innehavare av denna befattning kommer hon vara knuten till huset och främst orkestern. Under säsongen beställer Wermland Opera ett 10-minutersverk för orkester att framföra hösten 2023 samt en solokonsert för någon eller några av orkesterns medlemmar för våren 2024.

Tebogo säger själv om uppdraget:

Jag känner mig oerhörd hedrad och stolt över att få vara hustonsättare och ser fram emot att träffa orkestern. Under förra säsongen var jag hustonsättare i Jönköping och det var så intressant att se att musikerna med tiden blev så snabba på att lära sig mina verk, att de förstod mitt tonspråk, liksom jag lärde känna dem och deras spelsätt. Ser fram emot att få skapa en liknande relation med Wermlandsoperans orkester!

 

Om Tebogo Monnakgotla

”Tebogo är en av landets främsta unga tonsättare”
Ur DN:s recension av kortoperan Jean-Joseph, uruppförd på Kungliga Operan i Stockholm.

 Tebogo Monnakgotlas karriär tog fart redan när hon var student på Musikhögskolan och hennes verk Bambu i Björks språk blev ett av de utvalda i ”European broadcasting unions” kompositionstävling i nutida musik. Senare samma år blev hon vald till Sveriges Radios hustonsättare.

 Monnakgotla är internationellt efterfrågad. Hon är bland annat aktuell med kompositioner för the Grant Park Festival i Chicago med ett stycke för Marina Piccinini, flöjt och Andreas Haefliger, piano samt med ett stycke för BBC:s symfoniorkester och violinisten Johan Dalene.

Tebogo Monnakgotla är född och uppvuxen i Uppsala. Vid 10 års ålder började hon spela cello på kulturskolan. Efter utbildning i komposition och cello vid Musikhögskolan i Piteå fortsatte hon 1999 sina studier vid Kungliga Musikhögskolan, varifrån hon tog examen 2006. Hon har mestadels komponerat orkester- och kammarmusik men har på senare tid fokuserat på opera. Bland annat med sina senaste stycken Jean-Joseph, komponerad för Kungliga Operan samt med operan Zebran som sattes upp i Vadstena Akademin sommaren 2021. Hon har även komponerat en saxofonkonsert för Johannes Thorell, vilken var ett beställningsverk av fyra svenska orkestrar.

Tebogo Monnakgotla är speciellt förtjust i att använda poesi i sin musik och detta har lett till ett långt samarbete med poeten Li Li. Hon har också arbetat med poesi av den brasilianske poeten Oliveira Silveira samt Jean-Joseph Ravearivelo från Madagaskar med flera.

 

Läs artikeln MOT MUSIKENS INRE ur OPUS Magasin #119