7 mar 2013

Mahlersymfoni

Johannes Brahms: Konsert för violin, cello och orkester

PAUS

Gustav Mahler: Symfoni nr 4

Mahlers fjärde symfoni, skriven mellan 1899 och 1901, är byggd runt en enda sång "Das himmlische Leben." Melodin förebådas på flera sätt under de tre första satserna och sjungs i sin helhet i fjärde och sista satsen av en sopran. Symfonin domineras av fantasin om ett lekfullt himmelrike och försvarar det kulturellt främmande. Mahlers ”fyra” står för Oskulden. Här är allt lätt, lekfullt och naivt. I en tidig partituranvisning till sista satsen med dansande jungfrur och glada helgon skriver Mahler: ”sjunges barnsligt och glatt; helt utan parodi!”. Denna hänvisning tros komma med tonsättarens insikt om att det enkla och naturliga långt ifrån hade någon självklar plats i Mahlers samtida wienska kultur. Då den koketta och konstlade operettvärlden vare sig omfattade verkligt allvar eller genuin lekfullhet. Mahlers fyra är ett försvar för de utstötta.

Spelperiod
7 Mar
Scen
Karlstad CCC
Längd
1 h 50 min
Paus
20 min
Pris
250 kr
Övrigt
Denna konsert har introduktion en timme före konserten
Henrik Schaefer
Henrik Schaefer
Dirigent
Läs mer

Att 1991vara den yngsta musiker som någonsin anställts i Berlins Filharmoniska orkester var bara början för Henriks karriär! Förutom att spela viola i orkestern studerade han också dirigering i Leipzig mellan 1994 till 1998 och år 2000 valde dirigenten Claudio Abbado honom till sin assistent för Berlinfilharmonikerna. Nu är Henrik Schaefer chefdirigent på Wermland Opera i Sverige samtidigt som han också är Första gästdirigent för Hiroshimas Symfoniorkester i Japan.

Läs mer
Anna-Maria Krawe
Anna-Maria Krawe
Sångsolist
Läs mer

Anna-Maria Krawe är sopran och debuterade på Wermland Opera i Menottis En smärre skandal 2003. Sedan dess har hon sjungit både opera- och musikalroller samt medverkat som solist vid många orkesterkonserter.

Läs mer
Vänsterpilikon