28 sep 2023 – 31 dec 2023

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

På Wermland Operas Stora scen kommer du få uppleva en värmande musikal sprängfylld med svängig musik, några mer eller mindre nogräknade gubbar, femtio miljoner i en resväska, en elefant, en dressin, ett par korkade bovar, ett och annat lik, historiska världsledare samt massor av dynamit och stubintrådar. Historien om Allan Karlsson är kanske inte helt sann men vad gör väl det? Sanningen ska inte stå i vägen för en bra historia - eller hur!

Sitter som en smäck
...skröna sprängfylld med berättarglädje...
Pigg hundraåring i fri fart
Genre
Musikal
Plats
Stora scenen
Spelperiod
28 sept - 31 dec 2023
Pris
225 kr - 525 kr (beroende på speldag och placering)
Spellängd
Akt I: 75 min, Paus: 25 min, Akt II: 70 min
Ofarlig rök
förekommer i föreställningen
Pensionärsrabatt
12, 22 & 29 oktober samt 1 november
Ungdom - 18 år/student
50% rabatt i prisgrupp 2 & 3

Förbud mot stora väskor

På grund av det förhöjda säkerhetsläget i Sverige är det inte tillåtet att ta med stora väskor, ryggsäckar, påsar eller cykelbatterier in i operahuset. Vi har inga förvaringsmöjligheter.

Det är inte tillåtet att ta med väskor som är större än 40x40x20 cm (höjd x bredd x djup).

Via vårt levande programblad får du bekanta dig med regissören Markus Virta, scenografen Paul Farnsworth, dirigenten David White, maskören Robin Karlsson och artisterna Cecilie Nerfont Thorgersen, Christer Nerfont och Gustav Gälsing.

00:00
Christer Nerfont
Christer Nerfont
Allan
Läs mer

Christer Nerfont debuterade på Wermland Opera i Les Misérables 1996 som Feuilly och gjorde då även inhopp i huvudrollen som Jean Valjean. 1997 sjöng han rollen som Motel i Spelman på taket på Malmö Opera och samma år kom genombrottet som Robert i Kristina från Duvemåla, en roll han gjorde över 200 gånger. 

Läs mer
Gustav Gälsing
Gustav Gälsing
Allan den yngre
Läs mer

Gustav är utbildad på Högskolan för scen och musik i Göteborg där han gjorde roller som Dickon i The Secret Garden och Lucas i slutproduktionen If/Then. Han är född och uppvuxen i Södertälje där han bland annat setts som Konferenciern i Cabaret, artist och manusförfattare i Täljerevyn och senast som Matt i musikalen The Fantasticks på Oktoberteatern.

Läs mer
Erik Gullbransson
Erik Gullbransson
Julius
Läs mer

Mångsidig artist, sångare, skådespelare, konferencier med mera och en återkommande gäst hos teatrar, orkestrar, på event runt om i landet.

Läs mer
Cecilie Nerfont Thorgersen
Cecilie Nerfont Thorgersen
Gunilla
Läs mer

Cecilie Nerfont Thorgersen gjorde sin debut på Wermland Opera med rollen som Fantine i Les Misérables 1996.

 

Läs mer
Sonny Enell
Sonny Enell
Benny
Läs mer

Sonny Enell är utbildad musikalartist vid Balettakademien i Göteborg och har medverkat i ett stort antal musikaler, scen- och humorföreställningar.

Läs mer
Åsa Arhammar
Åsa Arhammar
Aronsson
Läs mer

Åsa Arhammar är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och sedan 1986 är hon anställd på Smålands Musik och Teater.

Läs mer
Hani Arrabi
Hani Arrabi
Bulten
Läs mer

 

Hani tog examen från Högskolan för scen och musik i Göteborg 2017 där han studerade musikalprogrammet.

 

Läs mer
Glenn Edell
Glenn Edell
Bosse
Läs mer

Glenn är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg. I början av sin karriär, 2004, gästade han Wermland Opera som Sammy i Blodsbröder, och hösten 2022 hade vi nöjet att hälsa honom välkommen tillbaka efter nästan 20 år. Då som rederiägaren Ismay i Titanic the musical. I Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann gör Glenn rollen Bosse. 

Läs mer
Siw Erixon
Siw Erixon
Ranelid
Läs mer

Siw Erixon är skådespelare och musikalartist. Siw kommer senast från Göteborgs Operan där hon under våren har medverkat i musikalen Cabaret i rollen son Fräulein Schneider. Redan 1994 medverkade hon i musikalen men då i rollen som Sally Bowles. 

Läs mer
Otto Falk
Otto Falk
Hinken
Läs mer

Otto Falk tog sin examen från Högskolanför scen och musik 2023.

Läs mer
Karolin Funke
Karolin Funke
Allans mor
Läs mer

Karolin Funke är utbildad vid Musikhögskolan och Teaterhögskolan i Göteborg. Hon har medverkat i en rad musikaler på skilda scener i landet såsom Malmö Opera, GöteborgsOperan, Tyrol, Oscarsteatern, Stockholm Stadsteater, Scandinavium och Östgötateatern.

 

Läs mer
Peter Gröning
Peter Gröning
Chefen
Läs mer

Peter är född och uppvuxen i Stockholm, och jobbar sedan 1983 som skådespelare och sångare. Rollen som Chefen i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, är Peters femte på Wermland Opera. Tidigare har vi sett honom som Colloredo i Mozart! 2002, Anthony Hope i Sweeney Todd 2006, Dritter Knabe i Parsifal 2007, samt som Brother Jeremiah i Something Rotten 2018.

Läs mer
Valdemar Möller
Valdemar Möller
Esteban
Läs mer

Valdemar utbildades på Hvitfeldtska musiklinjen i Göteborg och därefter på Wendelsbergs Teater & Skolscen i Mölnlycke.

Läs mer
Agnes Christensson
Agnes Christensson
Malou
Läs mer

Agnes Christensson är musikalartist och uppvuxen i Värmland. Hon har tidigare studerat på Musikteaterskolan i Bjärnum, och tog examen från Balettakademien i Göteborg 2022. Våren 2022 blev hon även tilldelad Anders Sandrews Stiftelses musikalstipendium.

Läs mer
Olof Ramel
Olof Ramel
Lundborg
Läs mer

Olof är utbildad på New York Film Academy i USA. 

Läs mer
Pia Ternström
Pia Ternström
Thatcher
Läs mer

Pia Ternström är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg samt vid The Acting Studio i New York.

Läs mer
Ingrid Zerpe
Ingrid Zerpe
Popova
Läs mer

Ingrid är född och uppvuxen i Visby. I tonåren medverkade hon i flera uppsättningar med föreningen Gotlands Musikalkompani, med stora roller i bl.a. Curtains och Cabaret. Något som ledde till anställning i musikalen Allt eller Inget vid Länsteatern på Gotland.

Läs mer
Joel Zerpe
Joel Zerpe
Stalin
Läs mer

Joel Zerpe är utbildad på Musikalprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Coverlista

Allan den äldre: Erik Gullbransson
Allan den yngre: Otto Falk 
Julius: Peter Gröning
Benny: Hani Arrabi
Gunilla: Ingrid Zerpe 
Chefen, Franco, Ferguson & Stalin: Glenn Edell 
Bosse, Bulten, Estebán, Herbert, Lundborg, Churchill & Gustavsson: Joel Zerpe
Aronsson, Ranelid & Thatcher: Karolin Funke  
Hinken: Valdemar Möller 
Alice, Popova, Allans mor, Birgit Nilsson, Malou, Laksmi: Pia Ternström

Musikalens tre upphovsmän Markus Virta, Johan Hwatz och Pierre Oxenryd såg musikal-potentialen i boksuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av författaren Jonas Jonasson och fick i uppdrag av förlaget Colombine att låta romanens handling bli ämne för en musikal. Den 28 september ägde världspremiären rum på Wermland Operas Stora scen!

Markus Virta är regissör och har varit på Wermland Opera ett flertal gånger – senast med Måndag hela veckan. Han var med och arbetade fram musikalversionen av Så som i himmelen och är nu aktuell som regissör till HundraåringenJohan Hwatz är musikalartist, regissör och textförfattare och har tidigare bl.a. regisserat Chess samt medverkat i musikaler som Kristina Från Duvemåla och Spelman På Taket. Hösten 2022 spelade han Telegrafisten Bride i Wermland Operas uppsättning av musikalen Titanic. Pierre Oxenryd är kompositör och musikproducent och har tillsammans med Johan Hwatz tidigare skrivit Tre Sinnen för Helsingborgs Stadsteater samt musikalen Raoul om Raoul Wallenbergs insatser i Budapest under andra världskriget. I musikalen Måndag hela veckan jobbade Johan, Pierre och Markus tillsammans på Wermland Opera.

Markus Virta
Markus Virta
Regi
Läs mer

Markus är utbildad på Balettakademien i Göteborg.

Läs mer
David White
David White
Dirigent
Läs mer

David White är en av de ledande ”musical directors/supervisors” i världen. Han tog examen från Christ Church i Oxford och gjorde debut på Broadway vid 23 års ålder. Som en ung klassiskt tränad dirigent och repetitör upptäcktes han av Cameron Macintosh, som erbjöd honom en tjänst som dirigent på Les Misérables, en av världens största musikalsuccéer. Sedan dess har Davids karriär blomstrat och han är ett favoritval för många av världens främsta regissörer och koreografer.

Läs mer
Magnus Larsson
Magnus Larsson
Alternerande dirigent
Läs mer

Den danske dirigenten Magnus Larsson (f. 1992) har snabbt etablerat sig som en av Skandinaviens nya, unga dirigenter. Redan under studietiden satte Larsson sin prägel på de nordiska scenerna och dirigerade flera konserter och uppträdanden med de ledande skandinaviska orkestrarna och är numera en eftertraktad operadirigent såväl som symfonisk dirigent. 

 

Läs mer
Hans Surte Norin
Hans Surte Norin
Ljuddesign
Läs mer

Hans Surte Norin beskrivs ofta som en av Sveriges skickligaste ljudmästare och har lagt grunden för en hel framtida generation av musikälskande ljudtekniker. Han brinner för musiken och likt en magiker använder han akustiken, det klingande ljudet och förstärkningen som sina hjälpmedel för att skapa den bästa upplevelsen för både musiker och publik.

Läs mer
Robin Karlsson
Robin Karlsson
Mask & perukdesign
Läs mer

Robin Karlsson är en ofta anlitad kostym-, peruk- och maskdesigner på operor och teatrar i Sverige. Han har under olika perioder varit ansvarig för mask- och perukavdelningarna på de kungliga teatrarna i Stockholm och Köpenhamn. 

Läs mer
Gustaf Jönsson
Gustaf Jönsson
Koreograf
Läs mer

Gustaf Jönsson är utbildad dansare, men har även studerat teater och improvisation.

 

Läs mer

Mat & Dryck

Operacaféet ligger en trappa upp i Spegelsalen. Med flott vy över Klarälvens strömmande vatten och innerstadens siluett kan du här njuta av mat och dryck innan föreställning eller i paus. Välkommen till en av Karlstads mest smakfulla mötesplatser!

I vår genuina Champagnebar högst upp i operahuset kan du mingla och njuta av ett glas mousserande vin och två sorters snittar. I övrigt består menyn av utvalda drycker.

All mat förbeställs senast kl. 12 närmsta vardagen innan ditt besök. Övrigt sortiment (dryck, snittar, bakverk och snacks) går att förköpa fram tills kl 12 samma dag.

OBS! Var noga och välj rätt datum.
Förköp din mat och dryck här! 

Se menyn: Mat Dryck

Sätt guldkant på ditt besök!

Gör besöket i Karlstad till en unik kulturupplevelse genom att kombinera din musikalkväll med ett besök på Sandgrund - Lars Lerins Konsthall. Vi har dessutom flera förmånliga avtal med hotell i Karlstad. 

Läs mer här

Skolföreställning av Hundraåringen

Hundraåringen erbjuds som skolföreställning följande datum: 11, 18 och 25 oktober, 22 och 23 november kl. 11.30
Åldersgrupp: Gymnasiet

För bokning kontakta Mattias Pettersson Producent Musik/Unga 

Tel: 054-17 05 01
E-post: mattias.pettersson@wermlandopera.com

Vänsterpilikon