toppbild

Magnus Larsson

Den danske dirigenten Magnus Larsson (f. 1992) har snabbt etablerat sig som en av Skandinaviens nya, unga dirigenter. Redan under studietiden satte Larsson sin prägel på de nordiska scenerna och dirigerade flera konserter och uppträdanden med de ledande skandinaviska orkestrarna och är numera en eftertraktad operadirigent såväl som symfonisk dirigent. 

 

På senaste tid har Larsson debuterat som dirigent på Göteborgsoperan, dirigerat på Rued Langgaard-festivalen i Ribe med Per Nørgårds opera Gilgamesh, på Njordfestivalen i Köpenhamn i Per Nørgårds opera Nuit des Hommes samt på Teater Svart-Hvid i en ny produktion av Rasmus Zwickis dekonstruktion av Montecerdis Orféo med Copenhagen Phil. Magnus Larsson kommer även dirigera en uppsättning av Verdis Macbeth på Operan i Svendborg 

På Det Kongelige Teater i Köpenhamn har han dirigerat Carl Nielsens opera Maskerad samt varit assisterande dirigent på deras uppsättning av Sjostakovitjs Näsan. 

På Det Kongelige Teater har han även varit involverad i Mozarts Così fan tutte, samt Dominick Argentos opera Vykort från Marocko. Han har även assisterat vid Norrlandsoperans uppsättning av Verdis La traviata, samt varit engagerad på Malmö Opera. 

Som symfonisk dirigent debuterar Larsson under denna säsong med Helsingborgs symfoniorkester och Slesvigske Musikkorps samt återvänder till flera produktioner och konserter med Copenhagen Phil samt till Odense Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester och Aalborg Symfoniorkester. 

Larsson har dirigerat flera av de danska och svenska orkestrarna, bl.a Kungliga danska livgardet, Sønderjyllands symfoniorkester, Gävle symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester m.f.l. 

Dessutom dirigerade han Danska P2:s Priskonsert med Odense Symfoniorkester och uruppförde verk av den danske kompositören Bent Sørensen.  

Han har fått flera anslag och utmärkelser, bl.a. Carl Nielsen Talent Prize (2022) samt det prestigefyllda talangpriset Léonie Sonnings Talent Prize (2020) och belönades samma år med karriärstipendiet Den Unge Kunstneriske Elite av Statens Kunstfond, samt Arne Hammelboes resestipendium (2021). Han har också vunnit första pris i den internationella operakonduktörstävlingen i Prag EMA. 

Magnus Larsson spelade både fiol och piano som barn och började sina studier i orkesterdirigering vid endast 21 års ålder. Han utbildades vid konservatorierna i Köpenhamn och Stockholm hos bland andra Giordano Bellincampi och Michael Schønwandt. 

Han har även tagit masterklasser från bl.a Alexander Vedernikov och Fabio Luisi. Utöver arbetet som dirigent är Magnus Larsson även organist och kompositör och innehar befattningen andre organist vid Holmens kyrka i Köpenhamn.