5 nov 2022

The Sinking of the Titanic

En ung överlevande telegrafist vittnar om sina intryck när skeppet sjönk:
            ”…från fjärran kom ljudet av en orkester… Efter hand vände skeppet fören nedåt - precis som en dykande anka… men orkestern fortsatte att spela. Jag förmodar att alla musiker följde med ner i djupet, medan de spelade. Jag simmade så mycket jag kunde. Jag var cirka 150 fot bort när Titanic, med fören nedåt och aktern rakt upp i himlen, sakta började räta ut sig… Det var så ädelt av orkestern att fortsätta spela… det sista jag såg av musikerna, medan jag flöt ut i havet med flytvästen på, var hur de fortfarande stod på däck och spelade Autumn. Jag kommer aldrig förstå hur de klarade detta!”

Hymnen Autumn blev huvudelementet i Gavin Bryars verk, och utgör en bas som varieras på olika sätt och till vilken man adderar olika ljud från förlisningen.

OBS! Icke att förväxlas med musikalen som spelas kl 18 samma kväll.
Konserten ges en enda gång på Wermland Operas Stora scen, passande nog på Alla helgons dag.

Genre
Konsert
Plats
Wermland Operas Stora scen
Film av
Bill Morrison och Laurie Olinder
Pris
250 kr (ungdom/student 50% rabatt i prisgr. 2 & 3)
Spellängd
Ca 60 minuter
Paus
Ingen paus
Operacaféet
Stängt - ingen servering
Insläpp in i salongen
Från 13.45

Vi har bett Richard Gavin Bryars att berätta om tillblivelsen av verket The Sinking of the Titanic. Hör kommentarer av tonsättaren samt översättning av intervjun. Musikvetare Björn Eduard ger också en introduktion till Bryars och hans övriga tonsättargärning.

00:00

Bonusmaterial med den kompletta intervjun med Richard Gavin Bryars. Enbart på engelska.

00:00
Vänsterpilikon