Fredrik Zetterström

Fredrik Zetterström har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus såsom Drottningholms Slottsteater, Malmö Opera och Musikteater, GöteborgsOperan, Folkoperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Norrlandsoperan, Wermland Opera och Trönderoperan i Trondheim. Han har även uppträtt vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater. Fredrik Zetterströms stora vokala omfång har gjort honom till en framstående och uppskattad uttolkare av nya vokalverk. Han har medverkat vid flera uruppföranden i verk skrivna av Daniel Börtz, Thomas Jennefelt, Sven-David Sandström, Knut Nystedt Karin Rehnqvist och Lars Ekström.

Bland roller Fredrik gjort kan nämnas Enrico i Lucia di Lammermoor, Figaro i Barberaren i Sevilla, Germont i La Traviata, Greven i Figaros Bröllop, Marcel och Schaunard i La Bohème, Harlekin i Ariadne på Naxos, Pizarro i Fidelio, Jago i Otello, Escamillo i Carmen, Pantalone i Kärleken till de tre apelsinerna och titelrollen i Tjajkovskijs Eugen Onegin. För sin tolkning av Ludvig den XVI i Daniel Börtz Marie Antoinette som uruppfördes på Folkoperan under Kulturhuvudstadsåret 1998 blev han särskilt uppmärksammad.

Under åren 2001-2004 var Fredrik fast knuten Malmö Musikteater där han framträdde som Leporello, Jago, Harlekin och Marcello. 2004/05 sjöng Fredrik Figaro i Barberaren i Sevilla på Norrlandsoperan och Valentin i Gounods Faust på Malmö Opera. Under våren 2004 sjöng han Don Profondo i Rossinis Resan till Reims vid Chicago Opera Theater, dit han återvände i april 2005, då som Don Bartolo i Figaros bröllop. Hösten 2005 sjöng Fredrik Leporello i Don Giovanni med Håkan Hagegård i titelrollen på Wermland Opera och våren 2006 återvände han till Malmö Opera som Greven i Figaros bröllop under ledning av dirigent Arnold Östman.

Hösten 2006 rolldebuterade Fredrik som Rigoletto på Folkoperan i Stockholm och därefter sjöng han Marcello i La Bohème vid Malmö Opera. I rollen som Amfortas i Parsifal kom Fredriks mycket hyllade debut inom Wagner när Wermland Opera gav verket i Karlstads Domkyrka. Därefter följde Valentin i Faust för både GöteborgsOperan och Malmö Opera, gästspel som Marcello på Det Kongelige i Köpenhamn.

Våren 2008 sjöng Fredrik sin första Jochanaan i Salome på Malmö Opera, dit han längre fram också återvänder för att uruppföra rollen som Gerardo Escobar i urpremiären av Jonas Forsells opera Death and the Maiden på Malmö Opera. I juni 2008 sjöng Fredrik sin första Scarpia i Uppsala. Säsongen 2008-09 sjöng Fredrik Marcello i en nyproduktion av La Bohème på Göteborgsoperan och Balstrode i Brittens Peter Grimes på Norrlandsoperan. 2009 gjorde han Xavier i urpremiären av Daniel Börtz opera Goya på Göteborgsoperan. Innan Fredrik kom till Karlstad för att ta sig an Wotan gjorde han Jago i Otello i Uppsala samt rolldebuterade som Posa in Don Carlos på Götebrogsoperan under 2010.