Barn & ungdom

Här hittar du som är lärare, förälder eller barn- och ungdomsledare information om vad Wermland Opera erbjuder. Vårt utbud för barn och unga varierar mellan konsert, opera eller musikal.

Våra föreställningar ges antingen i de ungas närmiljö (såsom klassrum, skolaula, kyrka etc) eller på någon av Wermland Operas scener. 

I den mån skolmaterial finns, går det att ladda ner här, eller beställa via producenten.

 

Fri kulturbuss till föreställningen

Med stöd av Region Värmland kan skolor i länet söka ekonomisk ersättning för resor i samband med besök på Wermland Opera. Ersättningen gäller grundskolan F-9 och avser bara resor utanför den egna kommunen. Medlen är begränsade och gäller i nuläget höstterminen 2021.

För att ta del av stödet behöver du boka biljetter till en föreställning. Ange samtidigt att du önskar ersättning för Kulturbuss. Resan bokas av skolan direkt hos trafikföretagen. Skolan har sedan möjlighet att vidarefakturera hela kostnaden till Wermland Opera. Märk fakturan med Kulturbuss, föreställningens namn, skola, klass samt datum för besöket.

Eventuella kostnader vid inställt besök ersätts ej.

 


  

Affischbild Bockarna Bruse

BOCKARNA BRUSE

Följ med in i sagans och musikens värld! 
Den välkända sagan om de tre Bockarna Bruse får ny dräkt i denna spännande musik– och sagoberättarföreställning med riksspelmannen Anna Rynefors.

Sagan är magisk och berättelsen om de tre bockarna fångar in åhörare från alla kulturer med getter, troll, sagor, glädje och musik!
Under berättelsens gång träffar vi flera djur som vi tillsammans sjunger om och som väcks till liv med hjälp av en säckpipa i gosedjursdräkt!

Sagan Bockarna Bruse tar upp teman som räknetalen 1, 2, 3 och förhållandet liten, mellan, stor – men väcker framförallt läs- och berättarlusten hos barnen!

Föreställningen är 40 minuter.

 

Workshop

Nedan finns en länk till en film med en hälsning från Anna. Se denna tillsammans med barnen så snart ni har möjlighet. Ni kommer att få en uppgift som är att arbeta med temat Bockarna Bruse, detta gör ni på det sätt som passar er bäst men vi blir glada om barnen har läst sagan, lyssnat på musiken och/eller skapat på temat innan det är dags för föreställning.

Det finns även en pedagogisk handledning kopplat till föreställningen.

Inriktning: Musik, Teater
Åldersgrupp: Förskola (3-5 år), Förskoleklass (6 år)
Kostnad: 50 kr/barn
Maximalt publikantal: 50
Erbjudandet gäller: 2021-09-06 – 2021-09-17

 


 

Sagan om Miranda, Filip och Trollkarlen

SAGAN OM MIRANDA, FILIP OCH TROLLKARLEN

I Landet Lika styr den självgoda och enkelspåriga Drottningen som ogillar färg, lust och lek… Men framförallt avskyr hon förändringar – allt och alla ska vara LIKA! Här bor vännerna Miranda och Filip som försöker göra det bästa av dagarna som alltid är grå och trist.
Men en dag träffar de Nino som av en händelse hamnat i Landet Lika. Nino är en färgsprakande trollkarl, full av upptåg och livsglädje. För att stoppa Nino stjäl drottningen trollkarlens magiska bok. Barnen och Nino måste ta tillbaka den- också för att få tillbaka Filip som blivit osynlig när Nino provade ett nytt trolleritrick.

 

Workshop

Allt börjar med att två ensemblemedlemmar, pianisten och trollkarlen, gästar er på skolan och lär ut några trolleritricks, som kanske till och med kommer dyka upp i föreställningen, vem vet…? Dessa gäster uppmuntrar också till eget skapande genom att låta eleverna hitta på egna trolleritrick. Under första mötet lär de även ut en sång som eleverna kommer att få vara med och sjunga under föreställningen. Samtidigt presenterar de också en pedagogisk handledning med konkreta exempel och förslag hur ni kan förbereda barnen inför föreställning och rundvandring på Wermland Opera.

I väntan på föreställningen kan ni förbereda barnen genom att sjunga sången och hitta på trolleritricks som kan överraska vår trollkarl. När ni anländer till Wermland Operas Lilla scen börjar vi med att dela upp eleverna i grupper och genomför en rundvandring genom våra lokaler. Snickeri, måleri, rekvisita, smedja, kostymateljé, mask och peruk-avdelning m.m.

 

Inriktning: Musik, Teater
Åldersgrupp: Förskoleklass (6 år), Åk 1-3 (7-9 år)
Kostnad: 110 kr/barn
Maximalt publikantal: 225 (spelas på lilla scenen Spinneriet Wermland Opera)
Erbjudandet gäller: 2021-10-18 – 2021-10-22

 

 


 

Dan Bornemark

JORDEN RUNT

Jorden Runt med Dan Bornemark är ett skolprojekt i två steg med målgång på Wermland Operas Lilla scen.

Första steget är att Dan Bornemark besöker skolan och lär ut sina sånger till eleverna. Han bjuder säkert på mycket mer än bara sånger från skivan Jorden Runt, såsom låtar som Gegga och Bönan med flera. Musiken från skivan Jorden Runt passar bra för elever i mellanstadiet med låtar som; Lapptäcke, Världens största smörgåsbord. Eller varför inte låten om Afrikas högsta berg Kilimanjaro?

I det andra och slutliga steget gör ni ett besök på Wermland Operas Lilla scen där eleverna får sjunga sångerna tillsammans med Dan Bornemark, som nu dessutom framträder med musiker från Wermland Operas orkester!

 

Workshop

Dan Bornemark gör ett besök på er skola och sjunger med eleverna. Han sjunger sånger från skivan Jorden Runt men också andra roliga låtar, som Gegga och Bönan med flera. Musiken på skivan Jorden Runt finns tillgänglig på Spotify.

I väntan på föreställningen kan ni förbereda eleverna genom att lyssna, sjunga och öva på sångerna från Jorden Runt.

 

Inriktning: Musik, Teater
Åldersgrupp: Åk 4-6 (10-12 år)
Pris: 110 kr/barn
Maximalt publikantal: 225 (spelas på lilla scenen Spinneriet Wermland Opera)
Erbjudandet gäller: 2021-11-15 – 2021-11-19

 


 

STRÅK TALK

Ayla Kabaca pratar stråkmusik på ett lättsamt och lärorikt sätt!

Tillsammans med Wermland Operas orkester lotsar artisten Ayla oss genom stråkfamiljens spännande värld. I en rolig, medryckande och fartfylld föreställning ger hon och musikerna svar på alla dina frågor om stråkar! 

Läs mer om evenemanget här!

Spellängd: ca 45 minuter, ingen paus.
Inriktning: Musik, Teater
Målgrupp: Årskurs 9
Bokas hos: Maria Hulthe, 054-540 29 94, maria.hulthe@karlstad.se 
Kostnad: Kontakta Maria Hulthe för mer information
Maximalt publikantal: endast en klass/konsert
Erbjudandet gäller: 2022-02-14 - 2022-02-28

 

Ladda ner: pdf om Stråk Talk

 

För ytterligare kontakt:

Fredrik Sjöstedt
Barn- och ungdomsproducent

Tel: 054-17 05 01
Mobil: 070-730 85 33
E-post: fredrik.sjostedt@wermlandopera.com