toppbild

Anders Larsson

Under de senaste åren har Anders Larsson sjungit Hertigen i Lucretzia Borgia, Fritz Pierrot i Die tote Stadt och medverkat i Wermland Operas Trilogin som Greven i Figaros Bröllop. Här har han även sjungit Papageno i Trollflöjten samt Wagnerrollerna Donner och Gunther i den kritikerrosade produktion av Nibelungens Ring. Dessutom har han sjungit Amfortas i Parsifal på Malmö Opera och Wotan i Rhenguldet på Dalhalla. Våren 2014 kunde Anders ses i rollen som Der Heerrufer i Lohengrin vid Teatro Real i Madrid.

Anders Larsson har framträtt på scener som Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, Den Kongelige Opera i Köpenhamn, Glyndebourne Opera, La Monnaie i Bryssel, Oper Frankfurt, Staatsoper Berlin, Gran Teatre del Liceu i Barcelona, Opera Zuid och Reisoper i Holland samt på Spoletofestivalen i roller som Rigoletto, Greven i Figaros Bröllop, Guglielmo i Così fan tutte, Belcore i Kärleksdrycken, Silvio i Pajazzo, Marcello i La Bohème, Sharpless i Madama Butterfly, Lescaut i Manon Lescaut, huvudrollen Mariner i Luca Francesconis opera Ballata, Escamillo i Carmen, Valentin i Faust, Lindorf/Coppelius/Mirakel/Dapertutto i Hoffmanns äventyr, Germont i La Traviata, Posa i Don Carlos, Ford i Falstaff, Falke i Läderlappen, Greven i Capriccio, Mandryka i Arabella, Fernando i Fidelio och titelrollerna i Ullmanns Kejsaren av Atlantis, Eugen Onegin och Daniel Börtz Goya.

 

På konsertscenen har Anders Larsson framträtt i Mahlers Des Knaben Wunderhorn med Kungliga Filharmonikerna och Aalborgs Symfoniorkester och Mahlers Frühe Lieder med Göteborgs Symfoniker under ledning av Carlo Rizzi. Han har sjungit Harlekin vid konsertanta framföranden av Ariadne på Naxos med Jeffrey Tate i Minneapolis och Stravinskijs Canticum Sacrum i Bryssel samt Berlioz Lélio i Luxemburg. Hans framträdanden med Sveriges Radios Symfoniorkester har innefattat Adam i Skapelsen under ledning av Manfred Honeck och Josef i Berlioz L’Enfance du Christ med Charles Dutoit. Han uruppförde titelrollen av Börtz Hans namn var Orestes med Kungliga Filharmonikena och Alan Gilbert och har sjungit Donner i Rhenguldet konsertant med Göteborgs Symfoniker och Kent Nagano. Han har även sjungit Bachs Juloratorium med San Francisco Symphony Orchestra, samt sjungit såväl Mahlers Symfoni nr 8 som Allan Petterssons Barfotasånger med Kungliga Filharmonikerna och Sakari Oramo.

Anders Larsson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han tagit diplom. Bland de stipendier han erhållit kan nämnas Musikaliska Akademiens Christina Nilsson-stipendium och Birgit Nilssons stipendium. På CD kan Anders Larsson bland annat höras i Förklädd Gud (Naxos) samt Allan Pettersson Barfotasånger (BIS/Naxos).