Susanna Levonen

Susanna Levonen är född i Tammerfors, Finland, och fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sibelius-Akademien i Helsingfors samt vid Musikhögskolan i Göteborg där hon 1999 avslutade sina studier med Solistdiplom. Samma år debuterade Susanna med Göteborgs Symfoniker i Mahlers Kindertotenlieder under ledning av Manfred Honeck.

Susanna har en stor och varierad konsertrepertoar som innehåller bl.a. sopransolot i Gösta Nystroems Sinfonia del Mare, som hon sjöng vid sin debut med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Stefan Solyom. Repertoaren omfattar även Mahlers 2:a Symfoni, Lieder eines fahrenden Gesellen, Rückertlieder, Beethovens 9:e symfoni, Berlioz Les nuits d’été, Sibelius Luonnotar och Kullervo samt Luciano Berios Folk Songs; ett verk som ligger Susanna extra varmt om hjärtat och som hon framfört i Umeå, Trondheim, Kassel och Salzburg. Bland dirigenter som samarbetat med Susanna kan man nämna Kristjan Järvi, Jin Wang, Tobias Ringborg, Andrew Manze, Staffan Larson, Leo Hussain, Anu Tali, Joseph Swensen, Rumon Gamba och Thomas Adès.

År 2001 debuterade Susanna vid NorrlandsOperan och kritikerrosades för sitt framförande av Ebolis parti i en konsertant version av Verdis Don Carlo och har sedan dess varit anställd vid NorrlandsOperan. Med sin breda repertoar och ett omfång på mer än tre oktaver som grund började Susanna gradvis att utforska den dramatiska sopranrepertoaren, medan hon samtidigt har behållit förmågan att excellera i mezzofacket, vilket har resulterat i att hon i dag är en av de få exponenterna av den tyska termen ”Zwischefach”, som beskriver en sångerska som utan besvär rör sig mellan mezzo- och sopranroller.

Under 2006 gavs Susanna möjlighet att visa denna förmåga i sopranrollen Den främmande prinsessan i NorrlandsOperans uppsättning av Dvoráks Rusalka, med premiär i Kapstaden i Sydafrika, följt av mezzorollen Dorabella i Mozarts Cosí fan tutte i Vietnam och Sverige.

Bland tidiga operaroller märks Jocasta i Stravinskijs Oedipus Rex, Gertrude/Stéphano i Gounods Romeo och Julia och Anemotis/Nyx i Rosenbergs Lycksalighetens ö under ledning av Kristjan Järvi. Lycksalighetens ö – som spelades in för Phono Suecia och fullbordade Modern Classic-serien - vann 2004 års Grammis för bästa klassiska inspelning. 2004 skördade Susanna framgångar som Rosina i Rossinis opera Barberaren i Sevilla i regi av Philip Zandén och samma år framträdde hon med Norddeutscher Rundfunk i Hannover, i en konsert till minne av offren för terrorattacken den 11 september.

Susanna är en uppskattad interpret av kammarmusik och nyskriven musik och samarbetar sedan tio år tillbaka med den Göteborgsbaserade pianisten Bernt Wilhelmsson. Tillsammans blev de år 2000 valda av Svenska Rikskonserter att representera Sverige med omfattande turnéer i samarbete med Rikskonserter i Norge och de baltiska länderna. Susannas intresse för nutida musik har lett till samarbeten med många nutida tonsättare, såsom Thomas Adès, Arvo Pärt, SvinnL Björnsson, Erland von Koch, Paula af Malmborg Ward och Tomas Lindahl. 2005 sjöng Susanna tillsammans med Mikael Samuelson och Sveriges Radios Symfoniorkester i Paula af Malmborg Wards radioopera Hittekvinnan, som senare tilldelades det prestigefyllda Prix Italia. Samma år turnerade Susanna också med en Kurt Weill-föreställning efter eget manus, sjöng Cornelia i Mira Bartovs bearbetade version av Julius Caesar, samt turnerade med Barberaren i Sevilla under Riksteaterns ledning.

Våren 2008 sjöng Susanna titelrollen i Richard Strauss opera Salome på Malmö Opera; en roll som hon också gjorde i Kassel 2009, och under hösten 2009 sjöng hon titelrollen i Philippe Boesmans Fröken Julie, baserad på Strindbergs drama. Under hösten 2010 sjöng hon ännu en nyskriven roll; Selma i Paul Ruders opera Dancer in the Dark i regi av Kasper Holten. Under 2011 kommer Susanna att sjunga  Amnerisi Aida på Vlaamse Opera och Marie i Wozzek på NorrlandsOperan. Under 2012 väntar bl.a. titelrollen i Carmen.

Tidigare på Wermland Opera