Eurydike affischbild himmel och underjorden
Eurydike affischbild himmel och underjorden
Eurydike affischbild himmel och underjorden
10 mar 2022 – 13 apr 2022

Eurydike

Denna satsning är ett försök att ge plats åt världshistoriens mest besjungna kvinnas egen berättelse. Föreställningen L’Orfeo från 2014 tog Monteverdis 1600-talsopera in i nutiden. Den blev omedelbart en enorm succé, hyllad av såväl press som publik. Nu har vi återigen äran att presentera delar av samma produktionsteam i denna spännande och gripande uppsättning. Arrangör och dirigent Hans Ek. Linus Fellbom står för regi, scenografi och ljusdesign.

Musiken i det nyskrivna verket bygger på fragment och citat från tidigare operor baserade på myten, av kompositörer som Gluck och Offenbach, sammanvävda med musik av bland andra Einsturzende Neubauten, Joy Division och Nico

Välkommen till Eurydike - en drabbande industribarockopera på Wermland Operas Stora scen!

Postapokalyptisk skönhet.
...helheten blir magi.
...James Joyce-artad lekfullhet
...mot slutet börjar man hoppas på ett framtida soundtrack på vinyl.
Hela tiden fascinerande och mäktigt...
...en underjord som heter duga.
Genre
Opera
Plats
Stora scenen
Spelperiod
10 mars - 13 april 2022
Spellängd
ca 2 timmar 40 minuter (inkl. paus)
Paus
30 minuter

Introduktion i Operacaféet

Hans Ek, som arrangerat musiken och tillsammans med Linus Fellbom skapat denna version av Eurydike, håller introduktion i Operacaféet 45 minuter före föreställningens början. Hör honom berätta om hur han närmat sig verket, varför han valt att inspireras av vissa musikstilar, texter och annat! Introduktionen pågår ca 15 minuter. 

Handling

AKT I

Eurydike tillbringar sin tid i kontrasterna mellan ensamhet och det stormande livet kring Orfeus och hans entourage, ständigt förstärkt av Aristaios russubstanser. Eurydike känner sig mer och mer distanserad från Orfeus och livet kring honom. När han ytterligare en gång återvänder hittar han Eurydike liggande livlös.

AKT II

Eurydike träder in i dödsriket och möter dess invånare som hälsar henne och gör henne till sin like.

Plötsligt bryter sig Orfeus in från de levandes värld och försöker förmå Hades, dödsrikets härskare, att släppa henne ifrån sig. Hades går till slut med på Orfeus begäran – på ett villkor; Orfeus får inte vända sina ögon mot Eurydike. Men Eurydike, som lyssnat till köpslåendet, vet dock att hennes väg vidare är en annan än den Hades och Orfeus bestämt åt henne. Orfeus inser att han redan långt tidigare förlorat henne och återvänder tomhänt till de levande.

Eurydikes väg vidare är nu helt och hållet hennes. Allt ligger vidöppet och hon har nu sitt öde, sin myt, sin berättelse i sina egna händer.

Läs hela synopsis här

Ta reda på mer om industribarockoperan Eurydike före eller efter ditt operabesök. Lyssna bland annat till upphovspersonerna Linus Fellbom och Hans Ek då de berättar om verket samt Edda Magnason och Christer Nerfont som diskuterar kring sina rollkaraktärer!

00:00

Boka mat och dryck

Operacaféet ligger en trappa upp i spegelsalen. Här finns läckerheter som fröjdar både gom och öga! I vår genuina Champagnebar högst upp i operahuset finns pärlande drycker och salta tilltugg. Här kan du njuta av mat och dryck innan föreställning eller i paus. Var noga med att beställa din förtäring till samma dag som du och ditt sällskap har biljetter!

All mat förbeställs senast kl. 12 dagen innan aktuell föreställningsdag! 

Boka din mat och dryck här!

Sätt guldkant på ditt besök!

Gör besöket i Karlstad till en unik upplevelse genom att kombinera ditt besök på operan med en hotellnatt. Vi har förmånliga avtal med flera hotell i Karlstad. 

Läs mer här

Hans Ek
Hans Ek
Arrangör och Dirigent
Läs mer

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till en mängd fruktbara samarbeten med Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Michael Nyman, Renée Fleming, The Metropole Orchestra, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester och många fler.

Läs mer
Linus Fellbom
Linus Fellbom
Regi, Scenografi och ljusdesign
Läs mer

Linus Fellbom är regissör, scenograf och ljusdesigner. Han debuterade som ljusdesigner 1995 och har sedan dess gjort över 250 uppsättningar på teater- och operascener världen över. 

Läs mer
Anna Ardelius
Anna Ardelius
Kostymdesign
Läs mer

Anna Ardelius har arbetat som kostymdesigner och scenograf sen 1994 och har arbetat med de flesta scenkonstformer på de svenska operascenerna och även gjort ungefär en produktion i Tyskland och Schweiz per år.

 

Läs mer
Therésia Frisk
Therésia Frisk
Mask- och perukdesign
Läs mer

Therésia Frisk har varit verksam maskör sedan 1988 inom opera, tv, teater och musikal, både i Sverige och utomlands. 

Läs mer
Hans Surte Norin
Hans Surte Norin
Ljuddesign
Läs mer

Hans Surte Norin beskrivs ofta som en av Sveriges skickligaste ljudmästare och har lagt grunden för en hel framtida generation av musikälskande ljudtekniker. Han brinner för musiken och likt en magiker använder han akustiken, det klingande ljudet och förstärkningen som sina hjälpmedel för att skapa den bästa upplevelsen för både musiker och publik.

Läs mer
Johan Siberg
Johan Siberg
Alternerande dirigent
Läs mer

Johan är utbildad dirigent och jazzpianist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Läs mer
Edda Magnason
Edda Magnason
Eurydike
Läs mer

Efter succén och Guldbaggen för filmen Monica Z kopplades Edda Magnasons framgångar ihop med jazzlegenden. Man glömde dock att det var ett resultat av väl genomfört arbete i skådespeleri. 

Läs mer
Christer Nerfont
Christer Nerfont
Orfeus
Läs mer

Christer Nerfont debuterade på Wermland Opera i Les Misérables 1996 som Feuilly och gjorde då även inhopp i huvudrollen som Jean Valjean. 1997 sjöng han rollen som Motel i Spelman på taket på Malmö Opera och samma år kom genombrottet som Robert i Kristina från Duvemåla, en roll han gjorde över 200 gånger. 

Läs mer
Birgit Bidder
Birgit Bidder
Ondine/Fransesca
Läs mer

Birgit Bidder har en fullständigt unik röst och oböjlig kreativitet.  Nu är hon tillbaka på Wermland Opera efter Björk – Emotional Landscapes och debuten i L’Orfeo.

Läs mer
AnnLouice Lögdlund
AnnLouice Lögdlund
Ultraviolet/Persephone
Läs mer

AnnLouice är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm.

Läs mer
Anna-Maria Krawe
Anna-Maria Krawe
Furiosa/Daphne
Läs mer

Anna-Maria Krawe är sopran och debuterade på Wermland Opera i Menottis En smärre skandal 2003. Sedan dess har hon sjungit både opera- och musikalroller samt medverkat som solist vid många orkesterkonserter.

Läs mer
Cecilie Nerfont Thorgersen
Cecilie Nerfont Thorgersen
Supernova/Hekate
Läs mer

Cecilie Nerfont Thorgersen gjorde sin debut på Wermland Opera med rollen som Fantine i Les Misérables 1996.

 

Läs mer
Ole Aleksander Bang
Ole Aleksander Bang
War/Hades
Läs mer

Ole Aleksander Bang är svensk tenor med rötter i Norge. Han tog examen från master-programmet på Operahögskolan i Stockholm våren 2017.

Läs mer
Oskar Nilsson
Oskar Nilsson
Aristaios/Pan
Läs mer

Oskar har studerat sång och bas och utexaminerades från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm våren 2011. 

Läs mer

Filmer

Vänsterpilikon