Ulrika Tenstam

Ulrika Tenstam är en artist med brett register både vokalt och sceniskt. Sedan hennes sensationella debut som Clytemnestre i Iphigenie an Aulide av Gluck på Drottningholmsteatern och det stora genombrottet som Delila av Saint-Saens har hon lovordats för sina starka rolltolkningar.

Säsongen 2011/12 framträder Ulrika som Herodias i GöteborgsOperans uppsättning av Richard Strauss opera Salome. Säsongen innan medverkade Ulrika som Baba i Rucklarens väg på samma scen.

Under slutet av säsongen 2009/10 befann sig Ulrika i Lillehammer, Oslo i Norge och framförde Maskeradbalen och sjöng rollen Mamsell Ulrica Arfvidsson. Ulrika rönte stora framgångar 2009 som Kulturministern i urpremiären av Österlings opera Näsflöjten på Vadstena-akademien, och med en omfattande konsertturné tillsammans med Barbara Hendricks och Drottningholms Barockensemble. Under 2010 sjöng hon Frau von Luber i Weills Silversjön på Folkoperan.

Hennes mezzosopran har en rik färg från ebenholtssvart botten till en glimrande höjd. Detta i kombination med intensiv dramatik och transparent sensibilitet i uttrycket gör henne till en inlevelsefull sångartist. Publiken röstade fram henne till DN:s Kasperpris 1991 för Delila och Orfeo.

Karriären spänner över hela mezzorepertoaren från inledningsvis Mozart, Rossini och Offenbach (Ramiro i La Finta, Marcellina, Rosina, Melibea i Resan till Reims, Sköna Helena och Nicklausse i Hoffmanns äventyr) till Bizet, Richard Strauss, Verdi och Wagner (Carmen, Amman i Die Frau…, Amneris, Ulrica i Maskeradbalen och Magdalena i Mästersångarna). Det är främst i det dramatiska facket hon firat sina största konstnärliga triumfer.

Hon har sjungit under bl.a. Arnold Östman, Köhler, Franz Welzer Möst, Neeme Järvi, Sixten Ehrling och Antonio Papanov.

Ulrika Tenstam är flitigt engagerad som konsertsolist i t.ex. Beethovens 9:a, Verdis Requiem, Bachs samtliga oratorier och Mahlers Das Lied von der Erde och 8:e Symfonin.

Ulrikas bredd har även fört henne till rena skådespelarroller (Herr Moliére går igen), experimentella uppsättningar som Berndt Egerbladhs Mitt hjärta brister på Folkoperan och koreograferade uppsättningar som i Mahlers das Lied von der Erde med Hong- Kongs Danskompani där hon gestaltade altpartiet med både sång och dans. Rollen som Carmen på lilla scenen vid Göteborgsoperan var t.ex helt genomkoreograferad och i den senaste rollen Zarah (Zarah Leanders tid i Tyskland, Folkoperan) kritikerrosades hon för sin helgjutna gestaltning med allt från operasång till smäktande schlager och skärpa i repliken.

Ulrikas flexibla röst har också varit lyckosam i atonal/ nyskriven musik, där kraven på teknisk kontroll och styrka är av största vikt; Mc Beth2 av J Sandström, A Nilssons Zarah och Alban Bergs Lulu.

Ulrika har en förkärlek till kammarmusik och har medverkat i en rad konserter med romanser och annan kammarmusik som Respighis Il Tramonto m. stråkkvartett.

Hon har gästspelat utomlands med Melibea i Rossinis Resan till Reims på Pragoperan, Magdalena i Wagners Mästersångarna på Brysseloperan, alt-solist i Mahlers Das Lied von der Erde i Hong-Kong, altsolist i Pergolesis Stabat Mater i Montpellier med Barbara Hendricks och Drottningholms Barockensemble och altsolist i Bachs h-mollmässa i Österrike.

Hösten -08 begick Ulrika musikaldebut i och med rollen som Julie i Showboat.

Tidigare på Wermland Opera