Ulrika Skarby

Ulrika är född och uppvuxen i Uppsala med mycket musik i familjen. Efter att ha provat piano, altfiol och körledning blev det till slut sången som tog över. Det var just operan som konstform som fångade henne på grund av dess möjligheter både skådespeleri och sång. Hon är utbildad på Operastudio-67, Malmö musikhögskola och Operahögskolan i Stockholm

Ulrika gjorde operadebut som Carmen i Bizets opera på Parkteatern i Stockholm 2001. På Folkoperan i Stockholm har hon gjort ett flertal roller som t.ex. Sekreteraren i Menottis Konsuln (regi Farnaz Arbabi) och Hanna Glavari i Glada änkan av Lehár (regi Susanne Osten) och har även varit aktiv inom Folkoperans barn- och ungdomsverksamhet under många år. Andra roller på olika scener i Sverige är Isabella i Italienskan i Alger av Rossini, Preziocilla i La forza del destino av Verdi, Tredje damen i Trollflöjten av Mozart, Frau Reich i Muntra fruarna i Windsor av Nicolai, Mercedes i Carmen av Bizet, Dorabella i Cosi fan tutte av Mozart.

Ulrika har gjort en hel del nyskriven opera, däribland Den långa långa resan av Johan Ramström efter boken om Ilon Wiklands barndom och flykt till Sverige och Hos oss av Thomas Jennefelt. Hon dras också till alternativa former av framträdanden däribland performance i köpcenter och performance under vatten i en bassäng där även en stor del av publiken befann sig och hon var tidigare medlem i gruppen Operaimprovisatörerna som improviserar opera i stunden (se "Luddaria" på youtube).

2018 blev hon tilldelad Kungliga operans solisters stipendium ur Helga Juhlins minnesfond.

Tidigare på Wermland Opera