Sofia Jupither

Sofia Jupither är uppvuxen i Stockholm och verksam vid Dramaten, Stockholms Stadsteater och Nationaltheatret i Oslo. Hon debuterade som regissör på Helsingborgs Stadsteater med Jon Fosses Besök 2001, därefter följde Flickan i soffan av samme författare på Stockholms Stadsteater (2002) och Till Damaskus på Strindbergs Intima Teater (2003).

På Nationaltheatret i Oslo regisserade hon urpremiären av Jon Fosses Svevn (2005), för vilken hon även tilldelades Heddapriset. Senare stod hon för regin av bl a Glasmenageriet av Tennessee Williams, Måsen av Anton Tjechov och Ett drömspel av August Strindberg på samma teater.

2009 knöts hon till Folkteatern i Göteborg och har där regisserat urpremiären av Lars Noréns Skalv (2010) och Jon Fosses Vinter (2012). Våren 2013 stod hon för urpremiären av Lars Noréns Fragmente, en produktion som också spelades på Théâtre Odéon i Paris, Teatro La Abadia i Madrid och Théâtre National i Bryssel.

På Dramaten har hon bl a gjort Henrik Ibsens Ett dockhem och Jane Bowles I lusthuset och på Stockholms Stadsteater har hon regisserat bl a August Strindbergs Leka med elden, Henrik Ibsens Gengångare och senast urpremiären av Lars Noréns 3.31.93.

Hösten 2013 debuterade Sofia som operaregissör med Salome av Richard Strauss på Kungliga Operan i Stockholm och under våren 2014 regisserade hon ovan nämnda 3.31.93 i New York samt Lille Eyolf av Henrik Ibsen på Nationaltheatret i Oslo.

På Wermland Opera regisserar hon operan Die Tote Stadt av Erich Wolfgang Korngold våren 2016.

Tidigare på Wermland Opera