Gunilla Stephen

1998 debuterade Gunilla som dramatisk sopran som Brünnhilde i Wagners "Valkyrian" på Wermland Opera. För denna rollgestaltning belönades hon med Svenska Dagbladets Operapris 1999.

Gunilla är född och uppvuxen i Stockholm. Utbildad på Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Hon debuterade redan under studietiden som Tredje Damen i Trollflöjten på Deutsche Staatsoper i Berlin. Efter avslutade studier erbjöds Gunilla engagemang i Berlin som mezzosopran, och sjöng under de närmaste åren ett tiotal roller i ett stort antal föreställningar på Staatsoper. 

Åren efter debuten i Karlstad följde nästan alla roller i det högdramatiska facket, såsom Isolde, Elektra, Renata (Prokofievs Brinnande Ängel), Leonore/Fidelio, Ariadne, de övriga Brünnhilde.

Gunilla återvände till Karlstad som Isolde och har även sjungit i Stockholm, Göteborg, Malmö, Dalhalla, Glyndebourne, Stuttgart, Toronto m.fl.
De senaste åren har hon även vidareutbildat sig inom operaregi och varit verksam både som regissör och som coach i tysk lyrisk diktion på Operahögskolan i Stockholm. Gunilla har även varit Svenska Wagnersällskapets stipendiat samt vid flera tillfällen fått stipendier ur Musikaliska Akademiens fonder.

 

Tidigare på Wermland Opera