1 feb 2024

Saxofonkonsert

I Rautavaaras stycke Cantus Arcticus är det fåglarna som är solister. Deras sång är inspelad vid polcirkeln i Finland och nu får vi höra dem tillsammans med orkestern!

Johann Sebastian Bach inleder efter paus. Den vackra och stilla koralen O Mensch, bewein dein' Sünde groß av Bach, (ursprungligen ur Matteuspassionen) arrangerad för orkester av Max Reger följs av Sjostakovitjs nionde symfoni. Den komponerades 1945 och var ursprungligen avsedd att hylla Sovjets seger över nazisterna. Symfonin visade sig dock inte innehålla några storslagna segerhyllningar utan har ett sarkastiskt och galghumoristiskt anslag, långt ifrån hjältemod. Symfonin blev efter uruppförandet censurerad för sin ”ideologiska svaghet” och fick inte spelas förrän efter Stalins död.

Säkerhet
Viktigt! Förbud mot stora väskor.
Genre
Konsert
Speldatum
1 februari 19.00
Scen
Karlstad CCC
Spellängd
ca 2 tim (inkl. paus)
Paus
25 minuter
Introduktion
18.00 (Endast för abonnenter)
Pris som del i konsertabonnemang
250 kr
Pris för enstaka biljett
320 kr

För din säkerhet - förbud mot stora väskor!

På grund av det förhöjda säkerhetsläget i Sverige är det inte tillåtet att ta med väskor som är större än 40x40x20 cm (höjd x bredd x djup).
Wermland Opera har beviljats undantag från det totala väskförbudet under Saxofonkonserten. Polismyndigheten har beslutat att samtliga väskor ska kontrolleras vid ankomst.

Vi uppmanar dig att komma i god tid för att undvika köbildning. För att väskkontrollen ska gå så smidigt som möjligt ber vi dig att endast ta med absolut nödvändiga tillhörigheter för kvällen. Publik med väskor större än 40x40x20 cm blir inte insläppt i konserthuset. Ingen återbetalning sker av konsertbiljetten.

Läs mer om väskförbudet på polisens hemsida

Program

Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus
Tebogo Monnakgotla: Gaea, Saxofonkonsert
PAUS
Johann Sebastian Bach arr:Max Reger: O Mensch bewein dein' Sünde groß
Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 9 i Ess-dur

Anna Skryleva
Anna Skryleva
Dirigent
Läs mer

Anna Skryleva är musikchef för Teater Magdeburg sedan säsongen 2019/20, och räknas till sin generations mest fascinerande konstnärliga personligheter.

Läs mer
Johannes Thorell
Johannes Thorell
Solist
Läs mer

Saxofonisten Johannes Thorell är född och uppvuxen i Skövde. Han debuterade som solist 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern i Edison Denisovs konsert för altsaxofon och orkester.

Läs mer
Wermland Operas orkester
Wermland Operas orkester
Läs mer

Wermland Operas orkester har utvecklats från Regionmusikens ensembler till en fullfjädrad klassisk sinfonietta.

Läs mer

Förhöj din konsertupplevelse! Hör Johannes Thorell berätta om sin saxofonkonsert Gaea och Björn Eduard om de övriga verken.

00:00
Vänsterpilikon