toppbild

Tebogo Monnakgotla

Tebogo Monnakgotlas karriär tog fart redan när hon var student på Musikhögskolan och hennes verk Bambu i Björks språk blev ett av de utvalda i ”European broadcasting unions” kompositionstävling i nutida musik. Senare samma år blev hon vald till Sveriges Radios hustonsättare.

 

Monnakgotla är internationellt efterfrågad. Hon är bland annat aktuell med kompositioner för the Grant Park Festival i Chicago med ett stycke för Marina Piccinini, flöjt och Andreas Haefliger, piano samt med ett stycke för BBC:s symfoniorkester och violinisten Johan Dalene.

Tebogo Monnakgotla är född och uppvuxen i Uppsala. Vid 10 års ålder började hon spela cello på kulturskolan. Efter utbildning i komposition och cello vid Musikhögskolan i Piteå fortsatte hon 1999 sina studier vid Kungliga Musikhögskolan, varifrån hon tog examen 2006. Hon har mestadels komponerat orkester- och kammarmusik men har på senare tid fokuserat på opera. Bland annat med sina senaste stycken Jean-Joseph, komponerad för Kungliga Operan samt med operan Zebran som sattes upp i Vadstena Akademin sommaren 2021. Hon har även komponerat en saxofonkonsert för Johannes Thorell, vilken var ett beställningsverk av fyra svenska orkestrar.

Tebogo Monnakgotla är speciellt förtjust i att använda poesi i sin musik och detta har lett till ett långt samarbete med poeten Li Li. Hon har också arbetat med poesi av den brasilianske poeten Oliveira Silveira samt Jean-Joseph Ravearivelo från Madagaskar med flera.

Tidigare på Wermland Opera