Lars Cleveman

 

Lars Cleveman är en av Sveriges mest anlitade operasångare som sjungit en mängd huvudroller på operascener i såväl Sverige som i resten av världen.

 

 

Han är född och uppvuxen i Stockholm där han också gjorde sin debut som solist. Han fortsatte med huvudroller på Folkoperan, Wermlandsoperan, Malmö Opera, Göteborgsoperan och Kungliga Operan i Stockholm, som han hade som ”hemmascen” mellan 1996 och 2009. Sedan dess har han haft huvuddelen av sina engagemang utomlands. Han har bland annat sjungit på operahusen i Köpenhamn, Kiel, Stuttgart, Riga, Dublin, Halle, Manchester, Linz, på Concertgebouw i Amsterdam, i Nya Zeeland samt i Brasilien. 2009 debuterade han på Covent Garden i London där han sjöng Tristan i Tristan och Isolde mot Nina Stemme. 2011 sjöng han titelrollen i Wagners Tannhäuser i Bayreuth och 2013 debuterade han på Metropolitan Opera i New York som Siegfried, både i Siegfried och Götterdämmerung. 2016 turnérade han i Storbritannien med Opera North, återigen som Siegfried i deras uppsättning av Wagners Ring för att 2017 återvända till Kungliga Operan i Stockholm för nya bejublade framträdanden som Siegfried. För närvarande är Lars Cleveman aktuell i Beethovens opera Fidelio på operan i Weimar.

Lars har även medverkat i en rad operainspelningar. Bland de senare finns en live-inspelning från 2013 i Albert Hall i London där han sjunger titelrollen i Parsifal. Inspelningen av Götterdämmerung där han sjunger Siegfried, dirigerad av Sir Mark Elder, fick 2010 års Grammophone Award för bästa klassiska operainspelning. Lars gjorde också titelrollen i Andrea Chenier, Tristan i Tristan och Isolde samt Gösta Berling i Riccardo Zandonai´s Kavaljererna på Ekeby, samtliga på Wermland Opera.