Mati Turi

Lars Cleveman utexaminerades från Operahögsskolan i Stockholm 1988 och har under senaste året snabbt blivit en av Sveriges och Europas mest efterfrågade tenorer.På Folkoperan gestaltade han Simson i Simson och Delila, Calaf i Turandot och titelrollen i Don Carlos som också gjordes på turné på BAM i New York. Lars gjorde också titelrollen i Andrea Chenier, Tristan i Tristan och Isolde samt Gösta Berling i Riccardo Zandonai´s Kavaljererna på Ekeby, samtliga på Wermland Opera. Han har också sjungit Canio i Pajazzo på Bohus fästning, samt Siegfried i Siegfried och Ragnarök i Dalhalla.

1998 blev han anställd vid Kungliga Operan i Stockholm där han gestaltade titelrollerna i Otello, Parsifal, Don Carlos och Hoffman i Hoffmans äventyr, Des Grieux i Manon Lescaut, Grigorij i Boris Godunov, Froh i Rhenguldet och Erik i Den flygande Holländaren, titelrollen i Werther, Don Jose i Carmen, Pinkerton i Madame Butterfly och Hertigen Duca i Rigoletto. Lars Cleveman har också gästspelat utomlands med Siegmund i Die Walküre vid operan i Stuttgart, Gustavo i Un Ballo in Maschera, Des Grieux i Manon Lescaut och Manrico i Il Trovatore på Köpenhamnsoperan, titelrollerna i Otello och Parsifal vid operan i Kiel.

På konsertestraden sjöng han Tristan och Isolde med sopranen Nina Stemme, och Cavaradossi i Tosca i Köpenhamn. Lars har också sjungit Siegmund i Die Walküre på konsert i Concertgebouw i Amsterdam med dirigenten Lothar Zagrosek. Under året 2008 sjöng Lars Cleveman Cavaradossi i Tosca och Manrico i Il Trovatore på Kungliga Teatern i Stockholm. Under hösten 2008 sjöng han också Siegfried i Siegfried och Siegfried i Götterdämmerung, samt Samson i Samson et Dalila på Kungliga Teatern i Stockholm. Och under våren 2009 även Des Grieux i Manon Lescaut.

Under våren 2009 gjorde Lars Cleveman bejublade inhopp som Siegfried i Zürich och i Manchester som Siegfried i en konsertant uppsättning av Götterdämmerung.  Skivan som spelades in med den uppsättningen av Götterdämmerung har tilldelats 2010 års pris som bästa operainspelning i Gramophone. Lars Cleveman gjorde i oktober ett bejublat inhopp och debut på Covent Garden i London som Tristan i Tristan und Isolde tillsammans med sopranen Nina Stemme och dirigenten Antonio Pappano. 2010 innefattade titelrollen i Tannhäuser i Halle och Don Jose i Carmen på Köpenhamnsoperan. På Kungliga Operan i Stockholm medverkade Lars Cleveman i Andréa Chenier och Stiffelio under 2010-11. Sedan väntar debuten i Bayreuther Festspiele som Tannhäuser sommaren 2011.

Lars Cleveman har en bred konsertrepertoar, och nämnas kan Beethovens symfoni no 9 samt Verdis Requiem. Han har spelat in en skiva med arior, Verdis Don Carlos med Hillevi Martinpelto och Peter Mattei för bolaget Naxos likaså Beethovens Symfoni No 9.