toppbild

Frieder Weiss

Frieder Weiss är en ingenjör inom konstvärlden och expert på realtidsberäkning och interaktiva datorsystem inom performancekonst.

Han bor i Berlin i Tyskland, och är upphovsman till ”EyeCon” och ”Kalypso”, videorörelsesensor-program som är speciellt utformade för användning inom dans, musik och datakonst. Han arbetar som uppdragsgivare, konstnärlig medarbetare samt producent av egna verk.

Med sin bakgrund inom datavetenskap och automatiseringsteknik började han utveckla interaktiva system 1993. Under många år var han medregissör för Palindrome Performance Group och utvecklade mediainsatser som turnerade över hela världen. Han mottog flera utmärkelser (Transmediale i Berlin; CynetArt i Dresden). De tidiga verken fokuserade främst på relation mellan rörelse och ljud. Detta gjordes antingen med hjälp av bioelektriska sensorer (hjärtslag, muskelspänning, beröringssensorer, hjärnvågor) eller baserat på videorörelsesensorer (Eyecon-programvaran). Han har fortsatt samarbeten med Transmedia Akademie Hellerau och Phase-7 i Berlin.

Via sitt arbete med den australiensiska dansaren Emily Fernandez inspirerades han att börja fokusera på en nära integration av interaktiva visuella element med kroppen i föreställningen Shadows och installationen Schlamp.  Frieder utvecklade videoteknologier och interaktiva scenprojektioner för Chunky Moves senaste intermedia-verk Glow och Mortal Engine. För sitt bidrag till Glow belönades han med en Green Room Award för Bästa design av dans. Båda verken har turnerat i flera år, till platser som BAM, New York, Edinburgh Festival och Sydneys Operahus. Andra samarbetspartners har varit Leine und Roebana i Amsterdam, Laborgras i Berlin, Helga Pogatschar, Cesc Gelabert i München, Imagery i San Francisco, Kylie Minogue i London med flera. Frieder arbetade som projektionsdesigner för King Kong, en stor musikteaterproduktion av Global Creatures som spelades i Melbourne 2013. Han har också arbetat med flera operaproduktioner, såsom Tristan och Isolde på ENO i London med scenografen Anish Kapoor

 

I hans framtida arbeten ser han fram mot att övervinna det tvådimensionella i videoprojektioner. Därför när Frieder ett intresse för skulpturala och installationsverk, där dans fortfarande används som stimulerande 'material' för verken.

Under etiketten Hypecycle gör Frieder Weiss interaktiva visuella arbeten för kommersiella-  och clubevenemang. Han gör även frilansarbete för industrin, främst inom området kvalitetskontroll och automatisering. Han har undervisat i medieteknik vid University of applied sciences in Nürnberg och vid University Centre i Doncaster, Storbritannien, samt vid Hochschule für Gestaltung i Karlsruhe.

Tidigare på Wermland Opera