toppbild

Fredrik Burstedt

Fredrik Burstedt, dirigent och violinist, är en musiker med en unik förmåga att fånga publiken och fängsla den enskilda lyssnaren. Sedan 2002 är han förste konsertmästare i Helsingborgs Symfoniorkester, och har dessutom länge arbetat regelbundet med Mahler Chamber Orchestra där han som konsertmästare och stämledare arbetat nära dirigenter som Claudio Abbado, Gustavo Dudamel och Daniel Harding. 2005 deltog Fredrik för första gången i Luzern Festival Orchestra, en handplockad orkester ur den absoluta eliten av orkestermusiker från hela världen.

I November 2012 tilldelades Fredrik det prestigefulla Herbert Blomstedt stipendiet av Kungliga Musikaliska Akademien. Stipendiet delas ut vart annat år och går till en ung dirigent med sådana uppenbara kvaliteter att en lysande karriär inom yrket kan förutspås.

Med sin gedigna kunskap om orkesterns organism har Fredrik under de senare åren etablerat sig som en återkommande gäst hos flera av de namnkunniga nordiska orkestrarna, men också arbetat i Grekland, Italien, Sydafrika och Storbritannien. Under 2015/2016 debuterade Fredrik bland annat i Weimar och Nürnberg och ledde uruppförandet av Mats Larsson-Gothes opera Silverfågeln.  Under säsongen 2016/2017 gjorde Fredrik bland annat sin debut på Kungliga Operan med Franz Lehars Glada Änkan. Inför kommande säsong kan bland annat nämnas nytt engagemang på Kungliga Operan för att göra Rossinis Askungen, The Greek Passion på Wermland Opera samt uruppförandet av Kärlekskriget i Vattnäs och Västerås.