Edda Magnason

För några år sedan tog Edda Magnason svenska filmpubliken med storm då hon, som en porträttlik Monica Zetterlund i långfilmen Monica Z, prisades med en Guldbagge samt fick beröm för sitt sätt att sjunga och tolka legendens musik. Att hon gett ut flera hyllade album med egenkomponerad musik är kanske inte lika känt.

Prestationen på filmduken år 2013 var så storartad att många kom att koppla ihop musikern och sångerskan Edda Magnason med sångerskan Monica Zetterlund och glömde bort att framgångarna var ett resultat av ett väl genomfört arbete i att ikläda sig en roll.

Edda Magnason är i själva verket en musiker som i egen rätt skapar och framför musik som ligger ganska långt från jazzlegendens. Tre kritikerrosade album – Edda MagnasonGoods och Woman Travels Alone – har hon hittills kommit ut med i eget namn och hon har beskrivits som en intuitiv, intelligent och poetisk musikpersonlighet av stora mått som gärna skapar allkonstverk av sin musik. Hennes sätt att måla upp en egen värld för lyssnaren att utforska och hennes sångstil har emellanåt fått musikkritikerna att jämföra med Björk, men de har också hittat kopplingar till Kate BushElvis Costello och Frank Zappa.

Just nu på Wermland Opera

Tidigare på Wermland Opera