David Björkman

David Björkman är en av Sveriges mest efterfrågade dirigenter. Han var pristagare i Prokofiev International Conducting Competition i St Petersburg 2008 och blev innan dess utsedd till vinnare av Svenska Dirigentprise

2016 utsågs han till chefsdirigent för Stockholmsbaserade Livgardets Dragonmusikkår, en av Försvarsmusikens tre professionella orkestrar.
Vid sidan av den intensiva konsertverksamheten med Dragonmusikkåren kommer den närmaste framtiden även innebära återbesök hos Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Opera samt Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Han ledde dessutom i december 2019 den sistnämnda orkestern i deras hedersuppdrag att spela under Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus.

David har ett långvarigt samarbete med alla stora symfoni- och operaorkestrar i Sverige, samt med Nordiska Kammarorkestern, Svenska Kammarorkestern och Norrbottens NEO. Engagerad av Vadstena-Akademien har han uruppfört inte mindre än fem nyskrivna operor. David har gästat symfoniorkestrar i alla nordiska länder, samt i Ryssland och Slovenien.

En stor del av sin karriär har David ägnat åt nutida konstmusik. Han har ansvarat för närmare femtio uruppföranden; såväl orkestralt som för balett och musikdramatik. Bland de sistnämnda finns världspremiärer av Sven-David Sandström, Paula af Malmborg Ward, Daniel Nelson, Ming Tsao, Marie Samuelsson, Johan Ullén och Moto Osada.

David har gjort inspelningar på skivbolagen Naxos, Daphne, Orchid och Swedish Society med bl.a. Odense Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Malmö Operaorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Han är född i Skellefteå 1973 och studerade violin vid Göteborgs Musikhögskola. Innan han sadlade om till dirigent 1999 jobbade han som violinist i Göteborgs Symfoniker och konsertmästare på NorrlandsOperan. Han studerade dirigering i fem år vid Kungliga Musikhögskolan för den världskände professor Jorma Panula och tog privatlektioner för Esa-Pekka Salonen, samt för maestro Sixten Ehrling i New York.