Andreas Brantelid

Redan som elvaåring hade Andreas sitt första solistframträdande och har sedan dess vunnit flera priser och utmärkelser, bland annat var han den första skandinav någonsin som vann tävlingen Eurovision Young Musicians, som hölls i Wien 2006. 

Bland de musiker som Brantelid inspirerats av står pianisten Bengt Forsberg och violinisten Nils-Erik Sparf bland de främsta. Han har spelat med båda i olika kammarmusikaliska sammanhang sedan 2002.

Den svensk-danske cellisten Andreas Brantelid har de senaste åren gjort kometkarriär som solist. Hans far Ingemar Brantelid undervisade honom i cello och vid fjorton års ålder debuterade han som solist med DR SymfoniOrkestret i Edward Elgars cellokonsert. Sedan dess har Brantelid lagt musikvärlden för sina fötter. Han fick tidigt plats i den världsomspännande satsningen på unga musiker, Rising Stars, vilket genast gav honom en inträdesbiljett till de stora scenerna och sammanhangen. Sedan dess har han samarbetet med orkestrar som London Philharmonic, City of Birmingham Symphony, BBC Symphony, Mahler Chamber och alla de stora nordiska orkestrarna samt dirigenter som Andris Nelsons, Esa-Pekka Salonen, Vasily Petrenko och Thomas Dausgaard för att nämna några. Brantelid har framträtt på de flesta av världens betydande klassiska scener som Carnegie Hall, New York, Concertgebouw, Amsterdam och Wigmore Hall London.