Kjell Englund ny operachef från 1/1 2022

Wermland Opera har rekryterat Kjell Englund som ny opera- och orkesterchef. Han tillträder den 1 januari 2022 för ett femårigt förordnande. Englund efterträder Ole Wiggo Bang, vilken varit opera- orkesterchef på Wermland Opera sedan 1982, med uppehåll 1993 – 2003, då Hans Hiort satt på posten.
Kjell Englund, tillträdande opera- och orkesterchef på Wermland OperaI Kjell Englunds uppdrag ingår att främja opera- musikal- och orkesterverksamheten och därmed fortsätta och utveckla den plattform som Wermland Opera står på idag. Han kommer att ha konstnärligt ansvar för hela verksamheten samt leda personalen i det dagliga arbetet.

I Kjell Englund får Wermland Opera en konstnärlig ledare med brett kunnande inom opera, musikal och västerländsk konstmusik. Han är en inspirerande, erfaren och kunnig ledare som kan föra Wermland Operas tradition vidare och kommer kunna utveckla såväl den konstnärliga inriktningen som personalen. Med sin kommunikativa och inkluderande ledarstil tror vi att han ska kunna bli en fin efterföljare till Ole Wiggo Bang, säger styrelsens ordförande Leif Sandberg.

Kjell Englund har lång yrkeserfarenhet och har bland annat varit biträdande produktionschef vid The Banff Centre, Theatre Arts i Kanada och musik- och operachef för Norrbottensmusiken. 2009–2018 var Englund vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan i Umeå där en av höjdpunkterna var Kulturhuvudstadsåret 2014.

Kjell Englund sitter sedan 2017 i Kulturrådets styrelse. Bland tidigare och pågående jurymedlemskap kan nämnas Nano Opera Competition i Moskva, Armel Opera Competition i Budapest, Fedora Rolf Lieberman Prize for Opera, Paris, Musikförläggarnas pris och Grammisjuryn. Nu lämnar han sin tjänst som koordinator vid NMD (Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans) för att ta sig an uppgiften som opera- och orkesterchef i Karlstad.

– Jag är både stolt och hedrad över att få detta förtroende. Jag vill verka för att Wermland Opera ska utvecklas som kulturellt kraftcentrum där kvalitet, konstnärligt mod och arbetsglädje genomsyrar verksamheten. Jag ska göra allt jag kan för att skapa möjligheter att begeistra och beröra vår publik och ser fram emot att tillsammans med personal och styrelse leda Wermland Opera in i framtiden.