Hundraåringen blir musikal!

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, blir musikal på Wermland Opera.
Hösten 2023 är det planerad världspremiär på Stora scenen i Karlstad.

Sedan drygt ett år tillbaka skapar Markus Virta, Johan Hwatz och Pierre Oxenryd en helt ny musikal. De har fått rättigheterna från författaren Jonas Jonasson att göra musikalkomedi av romansuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
- Det är världens saga, säger upphovsmännen och ger löfte om stora nummer och musikaliska inslag från olika genrer – såväl opera som nutida musikal och klassisk Broadway-musik. 

De beskriver föreställningen som en varm, rolig, äventyrlig musikalisk smällkaramell och intygar att det bokstavligen kommer att smälla på scenen då huvudrollen Allan Karlsson har en böjelse för att spränga. Scenografin kommer att bli fantasifull med såväl en elefant som en ubåt på scenen!

Akt I är redan färdigskriven och Akt II beräknas vara klar till årsskiftet. I mitten av april 2021 äger den andra ”readingen” rum, detta är tillfället då man samlar skådespelare och sångare för att läsa och sjunga igenom materialet, så att upphovsmän, såväl som romanförfattaren, ska kunna se att materialet fungerar. Det är en lång process och pandemin har inte gjort den kortare – men i nuläget ser det ut som att urpremiären sker hösten 2023.

Upphovsmännen till musikalen:
Markus Virta är regissör och har varit på Wermland Opera ett flertal gånger – senast med Måndag hela veckan. Han var med och arbetade fram musikalversionen av Så Som I Himmelen och han kommer även regissera Hundraåringen när det blir dags. 
Johan Hwatz är musikalartist, regissör och textförfattare som tidigare bl.a. regisserat Chess samt medverkat i musikaler som Kristina Från Duvemåla och Spelman På Taket. Pierre Oxenryd är kompositör och musikproducent och har tillsammans med Johan Hwatz tidigare skrivit Tre Sinnen för Helsingborgs Stadsteater samt musikalen Raoul om Raoul Wallenbergs insatser i Budapest under andra världskriget. I Måndag hela veckan jobbade Johan, Pierre och Markus tillsammans på Wermland Opera.

Romanförfattaren Jonas Jonasson
Jonas Jonasson har blivit både prisad och hyllad som en av våra absolut största och mest älskade historieberättare. Med sina fem romaner har han under drygt 10 år som författare hunnit sälja över 16 miljoner exemplar i över 46 länder. 2009 blev han en världssensation med debutromanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.