29 okt 2022 – 15 apr 2023

Klassisk Lördag 2022-2023

Genre
Konsert
Plats
Operacaféet
Speltillfällen
29 oktober 2022 - 15 april 2023
Pris
140 kr
Spellängd
Ca 1 timme
Paus
Ingen paus

Klassisk Lördag 15 april kl. 14.00

Lördagen den 15 april flyttar musikerna ner till Stora scenen för att ge konsert. Lördagslunchen serveras som vanligt i caféet från klockan 13, men när det är dags för konsert bjuder vi publiken in i salongen för att lyssna på kammarmusiken. Vi har onumrerade platser i salongen men önskar att publiken sitter nere på parkett.

PROGRAM

Rebecca Clarke:  Three Movements för violin och piano
Johannes Brahms:  Horntrio för horn, violin och piano

MEDVERKANDE

Matilda Gantelius, violin
Richard Lazar, violin
Reinert Indrehus, horn
Thomas Gantelius, piano

Genomförda lördagskonserter under säsongen:

Klassisk Lördag 21 januari kl. 14.00 - SLUTSÅLD

Den första klassiska lördagen under 2023 har vikts för orkesterns träblåsare.

Konserten inleds med att klarinettisten Anna McGregor spelar ett solostycke på Wermland Operas nyinköpta basklarinett. Solostycket heter Hauturu - Where the Winds Rest och är komponerat 1992. Anna kommer ursprungligen från Nya Zeeland och styckets tonsättare, John Rimmer, är en nutida landsman till Anna.

Därefter spelar fem blåsare just Blåskvintett av Carl Nielsen. Denna blåskvintett är ett välkänt stycke bland träblåsmusiker, och omtyckt av ännu fler. Kompositören Carl Nielsen anses idag vara Danmarks nationaltonsättare och ända sedan år 1922, då verket skrevs, har det haft en naturlig plats i repertoaren för blåskvintetter. Här målar Nielsen, med hjälp av musiken, upp en bild av det danska landskapet, och själv menade tonsättaren att stycket inte kan ”spelas utan en stor känsla för naturen”. 

 

PROGRAM

John Rimmer: Hauturu - Where the Winds Rest 

 

Carl Nielsen: Blåsarkvintett
I. Allegro ben moderato
II. Menuett
III. Preludium – Tema med variationer

 

MEDVERKANDE

Anna McGregor, basklarinett

Tove Edqvist, flöjt
Blanca Sans Ballart, oboe
Jesper Sejrup Clausen, klarinett
Jonas Arvidsson, fagott
Reinert Indrehus, horn


 

Klassisk Lördag 26 november kl. 14.00

I vår andra Klassiska Lördag får vi möta tre tonsättare, två oboister och åtta violinister från Wermland Operas orkester i en vacker kammarkonsert.

Violinisterna medverkar i olika konstellationer i Telemanns tre Konserter för fyra fioler. Dessutom framträder oboisterna Blanca Sans Ballart och Teresia Alm. Blanca ger två satser ur Antal Dorátis Cinq pieces pour le hautbois och därefter spelar de tillsammans tre satser för oboe och engelskt horn ur Shepherds of Provence av Eugene Bozza.

Välkomna redan en timme innan konsertstart och avnjut en lättare lunch bestående av läckra smörrebröd och god dryck i glaset. Förtäring förbokas senast klockan 12 dagen före konserten. Ingår ej i konsertbiljetten. 

Plats: Operacaféet
Lunch: 13.00
Konsert: 14.00


Oboe:
Blanca Sans Ballart 
Teresia Alm

Violin:
Magnus de Verdier 
Theresia Kluger 
Katherine Wang 
Fredrik Andersson 
Matilda Gantelius 
Martina Lassbo 
Radu Mitnei 
Anna Olsson


 

Klassisk Lördag 29 oktober kl. 14.00

Denna lördag står två verk på programmet; en duo av ungraren Kodály Zoltán samt en septett av fransmannen Camille Saint-Saëns. Kodály skrev sin Duo 1914 när läget i Europa blev allt mer hotfullt och  första världskriget skulle snart bryta ut. Denna spänning och desperation får sitt fulla uttryck i det centrala Adagiot. Första satsen är också allvarlig, men med en mer optimistisk ton. Sista satsen inleder som en ungersk improvisation som leder till en lekfull och vild dans där Kodály, liksom hans vän Bartók, integrerar sin moderna stil med ungersk folkmusik. Duon för violin och cello spelas av Richard Lazar och Beata Söderberg Quin, vilka kallar sig ”Duo R&B” när de spelar ihop.

Program
Kodály Zoltán: Duo för Violin och Cello, opus 7 

  1. Allegro serioso, non troppo
  2. Adagio
  3. Maestoso e largamente, ma non troppo lento-Presto

Camille Saint-Saëns: Septett  i E-dur Op 65

Medverkande
Kodaly Duo
Richard Lazar, violin
Beata Söderberg Quin, cello


 

april 2023

15
Lör 14:00
Stora scenen
Klassisk Lördag 2022-2023
Vänsterpilikon